'Eindelijk klachtenvrij'

Edwin is één van de eerste Nederlanders die is genezen van het coronavirus

11 maart 2020 07:28 Aangepast: 11 maart 2020 15:57
Edwin Klaasen en zijn vriendin Vivian moesten thuis in quarantaine. Beeld © Privéfoto

Edwin Klaasen is na elf dagen quarantaine één van de eerste Nederlanders die genezen is van het coronavirus. Hij liep het virus samen met zijn vriendin op tijdens een vakantie in Noord-Italië. Bang is de Brabander nooit geweest, maar grapjes over het virus maakt hij niet meer.

Het begon allemaal op zondag 1 maart, toen Edwin en Vivian terugkeerden van wintersport in Noord-Italië. Ze waren in een gebied op vakantie geweest dat voor hun vertrek nog geen risicogebied was. Tijdens hun vakantie veranderde dat, dus het stel was op zijn hoede.

'Koorts, draaiende ogen, hoofdpijn'

En maar goed ook, want amper een paar uur thuis begonnen ze de eerste klachten te krijgen. "We werden echt grieperig. Hadden flinke koorts, draaiende ogen, en ons hoofd deed ook echt heel veel pijn", vertelt Edwin in de uitzending van Eva Jinek.

Edwin: "Daar kwam dinsdag echt flinke pijn op de borst bij en we bleven maar hoesten." Alle alarmbellen gingen af bij het stel uit Waalwijk, dus op maandag werd de GGD al gebeld. "We hebben drie keer moeten aandringen op een test. Die kwam er woensdag uiteindelijk en een dag later bleken we het virus te hebben."

Zelf besloten in quarantaine te gaan

Het stel had zelf al besloten om tot de uitslag van de test in quarantaine te gaan. Iemand anders deed de boodschappen en zij moesten vooral de verveling te lijf gaan. Edwin was namelijk al snel klachtenvrij en heeft inmiddels al meer dan 24 uur nergens meer last van. 

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

Coronacrisis: KLM schrapt deel van de vluchten naar Italië

Edwin: "Toch ben ik nog niet naar buiten geweest. Ik wil namelijk een briefje waarop staat dat ik virusvrij ben, want anders kijken ze me hier wel vreemd aan als ik opeens buiten sta."

'Hij mag weer naar buiten'

Viroloog Ann Vossen, die ook in de uitzending van Jinek aanwezig was, kan hem geen briefje geven, maar wel haar woord: "Als je geen klachten meer hebt, dan zit het virus misschien bij hoge uitzondering nog wel in je lichaam, maar ben je niet meer besmettelijk. Je hebt namelijk echt een hoest of een nies nodig om het virus over te dragen. Je kan dus gewoon weer naar buiten."

Goed nieuws dus voor Edwin. Zijn vriendin Vivian moet nog iets langer wachten, zij heeft nog last van een hoestje.

Zo vangen Nederlandse ziekenhuizen coronapatiënten op

De opvang van coronapatiënten gaat volgens strikt protocol. Alle ziekenhuizen van Nederland hebben standaardprocedures voor dit soort uitbraken. Hier legt het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore