70 miljoen uur

'Opnieuw meer vertraging voor Nederlandse automobilist'

11 maart 2020 01:36
Archieffoto. Beeld © ANP

In 2019 liepen Nederlandse automobilisten opnieuw meer vertraging op in het verkeer. In totaal waren we samen ruim 70 miljoen uur langer onderweg doordat we stilstonden in files of langzaam moesten rijden. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2018.

De automobilisten brachten meer tijd door in de file omdat ze meer kilometers maakten, met name in de ochtend- of avondspits. Die conclusie wordt getrokken in de nieuwe Rapportage Rijkswegennet die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat meldt De Telegraaf.  

Langzamer dan 100 km/u

De extra tijd die Nederlanders op de weg doorbrachten - de 70 miljoen uur dus - werd berekend door te kijken naar de tijd waarin automobilisten langzamer dan 100 kilometer per uur moesten rijden.  

Het totale aantal files nam liefst toe met 14 procent. De belangrijkste oorzaak voor opstoppingen is drukte op de weg. Daarna volgen ongevallen en incidenten. Automobilisten stonden het vaakst stil op de A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein en op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilig Verkeer Nederland: 600.000 verkeersborden overbodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore