Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus?

Beeld © RTL Nieuws

Onze lezers Renate, Marie en Leo vragen zich af of paracetamol en ibuprofen werken tegen het coronavirus. Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in deze twaalfde editie van de corona-update.

Bij verschillende drogisterijen in het land worden naast antibacteriële handzepen en handgels steeds vaker meerdere doosjes paracetamol en ibuprofen verkocht. "Hoewel er nog geen medicijn is tegen het coronavirus, kan paracetamol koortsverlagend werken en helpen om de symptomen bij lichte klachten te bestrijden", vertelt Esther Zwart van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Minste bijwerkingen

Paracetamol stilt pijn, zoals die aan keel, hoofd en spieren. Dat zijn klachten die veel bij een verkoudheid of griep voorkomen. "Bij milde klachten kun je paracetamol prima gebruiken", zegt Zwart. Maar heb je ernstige klachten, dan is het volgens Zwart verstandig altijd de huisarts te bellen.

Update 26 maart

Er is nu geen bewijs dat het gebruik van paracetamol of ibuprofen (of diclofenac, of naproxen, zogenoemde NSAID’s) de ziekte door het virus juist verergeren, schrijft het RIVM op de site. Paracetamol heeft de voorkeur, want dat geeft de minste bijwerkingen.

Huisarts
Lees ook:
Huisarts waarschuwt: geef je zieke kind geen ibuprofen

Bij milde klachten kun je het beste paracetamol slikken, dit medicijn heeft de minste bijwerkingen. Het zal werken binnen een half uur tot twee uur nadat je een pil hebt doorgeslikt. Na vijf tot zes uur is het uitgewerkt.

In het algemeen wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden bij virusinfecties. Zwart adviseert voor de juiste dosering en voor meer informatie te kijken op thuisarts.nl.

Niet uitverkocht

Mensen die last hebben van griepachtige verschijnselen hoeven niet bang te zijn dat paracetamol binnenkort is uitverkocht. "We hebben echt genoeg voorraad", zeggen de woordvoerders van Kruidvat, Trekpleister en Etos.

"We hebben op tijd geanticipeerd op de verhoogde vraag naar handgels, antibacteriële zepen en paracetamol", zegt Pauline van den Brandhof van Albert Heijn en Etos. Er ligt volgens haar genoeg in de winkels. "En als dat niet zo is, wordt het heel snel aangevuld."