Datalek

Donorgegevens miljoenen Nederlanders verdwenen uit kluis en mogelijk op straat

10 maart 2020 16:48 Aangepast: 10 maart 2020 18:46

De gegevens van miljoenen orgaandonoren die zich tussen 1998 en 2010 hebben aangemeld, zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. Dat komt omdat het Donorregister twee externe harde schijven kwijt is waarop een kopie van de gegevens werd bewaard.

De twee harde schijven met daarop alle data lagen niet meer in de kluis, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. De harde schijven zijn niet versleuteld, waardoor iedereen toegang kan hebben tot de data.

Papieren formulier

Op de harde schijven staan de gegevens van mensen die in de periode februari 1998 tot en met juni 2010 hun keuze via een papieren formulier hebben gedaan. Deze formulieren – in totaal 6,9 miljoen – zijn gedigitaliseerd en als back-up op deze twee harde schijven bewaard.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Van het datalek is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Ik vind het zeer vervelend dat dit is gebeurd", schrijft de minister. Tot op heden heeft hij geen signaal ontvangen dat de harde schijven in verkeerde handen zijn gevallen. 

'Zeer vervelend'

De minister benadrukt: "Het is uitermate belangrijk dat het publiek, aan de vooravond van het van kracht worden van de nieuwe Donorwet op 1 juli aanstaande, kan vertrouwen op een zorgvuldige en goed beveiligde omgang met persoonsgegevens door het Donorregister."

Dat vertrouwen kan door een datalek geschaad worden, erkent de minister. "Herstel van vertrouwen begint bij transparantie". Daarom is het volgens De Jonge goed dat er melding is gemaakt van het datalek. 

Ik zit in het datalek. Wat nu?

De privégegevens die mogelijk zijn gelekt, kunnen door criminelen worden misbruikt voor identiteitsfraude of oplichting. Het is daarom belangrijk alert te zijn op oplichting via onder andere e-mail, sms en WhatsApp. Ook is het verstandig om de post goed in de gaten te houden en te letten op vreemde of onverwachte post.

Het Donorregister meldt dat de donorkeuzes van Nederlanders nog steeds geldig zijn omdat alleen de back-up verloren is geraakt. Je kunt via DigiD bekijken welke keuze je hebt gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal meldingen datalekken fors gestegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van