Code rood

Reizen Italië afgeraden: hoe kom je nu terug?

10 maart 2020 17:39 Aangepast: 10 maart 2020 21:51
Reizigers in Italië kunnen vervolgens over de weg, met het openbaar vervoer, of via de lucht terugreizen naar Nederland. Beeld © EPA

De kaart van Italië kleurt oranje en rood op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Skiliften hangen stil, musea zijn dicht, en alle publieke evenementen zijn afgelast: Italië ligt plat tot 3 april. Hoe kom je als Nederlander terug uit dat land?

Italië is na China het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Er zijn ruim 9000 mensen besmet en 463 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte daarom vanmorgen het reisadvies voor Italië aan.

Reisadvies

Het ministerie raadt af om naar grote delen van Noord-Italië te reizen. De rest van het land moet je alleen bezoeken als het strikt noodzakelijk is, zegt het ministerie.

Het reisadvies voor Italië is aangescherpt. Het reisadvies voor Italië is aangescherpt.

Het is onbekend hoeveel Nederlanders op dit moment in Noord-Italië verblijven. Het ministerie adviseert alle Nederlanders in de Italiaanse regio om terug te komen.

Geen toeters en bellen

Doordat code rood is afgegeven voor delen van Noord-Italië, kunnen reizen daarnaartoe bij de meeste reisorganisaties kosteloos geannuleerd of omgeboekt worden. Reizigers in Italië kunnen vervolgens over de weg, met het openbaar vervoer, of via de lucht terugreizen naar Nederland. Ze moeten wel rekening houden met geannuleerde of vertraagde vluchten en files op de weg. 

Bij aankomst in Nederland vanuit Italië hoeven reizigers geen toeters en bellen te verwachten. Het RIVM gaat ervan uit dat iemand die terugkomt uit het risicogebied met gezondheidsklachten zoals koorts in combinatie met hoesten, zich telefonisch meldt bij de huisarts.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Carmy Bronneberg, communicatieadviseur van de GGD Brabant-Zuidoost laat weten dat Eindhoven Airport de richtlijnen van het RIVM volgt. "Het is landelijk beleid dat niemand bij binnenkomst gecheckt wordt. Maar als vliegtuigen willen landen met mensen met klachten aan boord, dan wordt afgestemd met de luchthaven of de vlucht kan landen of misschien wel omkeert. Deze situatie is nog niet voorgekomen."

Schiphol

Schiphol valt onder de zorg van GGD Kennemerland. Ook die volgt de richtlijnen van het RIVM, zegt woordvoerder Maurice Meijer in een reactie aan RTL Nieuws. 

Meijer: "We kunnen nooit uitsluiten dat passagiers besmet zijn, maar als iemand ziekteverschijnselen vertoont, mag die niet vliegen. Iemand die er dus gezond uitziet, wordt gewoon toegelaten op de vlucht."

Italianen steunen strenge coronamaatregelen: 'Dit is de beste oplossing'

Niet meer reizen en zoveel mogelijk thuis blijven: de Italiaanse regering heeft draconische maatregelen ingevoerd, allemaal om te voorkomen dat het coronavirus zich nog verder verspreidt. De Italianen hebben er begrip voor.

Er worden op dit moment veel vluchten geschrapt naar aanleiding van het reisadvies. Zo vliegt Ryanair helemaal niet meer van en naar Italië, schrapt Transavia vluchten en kijkt KLM per dag naar de situatie. "KLM zet alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden", zei KLM-topman Pieter Elbers eerder vandaag tegen RTL Nieuws

Strikt noodzakelijk

De Italiaanse regering geeft aan dat tussen verschillende gemeenten niet gereisd mag worden, behalve als het strikt noodzakelijk is. Daarnaast moet iedereen, ook Nederlanders, in dat geval een document op zak hebben waarop staat dat hij of zij gezond is en geen klachten heeft. Voor reizen die het land uitgaan, wordt geen officieel advies gegeven.

Dit is het document dat iedereen op zak moet hebben. Dit is het document dat iedereen op zak moet hebben.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: KLM schrapt deel van de vluchten naar Italië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore