Corona-update, stel je vraag

Kan het coronavirus muteren en hierdoor agressiever en gevaarlijker worden?

10 maart 2020 14:32 Aangepast: 31 maart 2020 21:25
Beeld © RTL Nieuws

Kan het coronavirus muteren en hierdoor gevaarlijker worden? Dat vragen Stephanie, Roland en Reza zich af. Die vraag gaan we daarom beantwoorden in deze elfde editie van de corona-update.

Sommige Nederlanders vragen zich af of het virus niet dodelijker zal worden als het virus zichzelf aanpast en dus muteert. Of het coronavirus überhaupt kan muteren, en wat voor gevolgen dat dan zou hebben, vragen we viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC.

'Grote kans dat coronavirus muteert'

Op de eerste vraag is een heel duidelijk antwoord te geven: "Ja, het virus kan muteren", zegt Koopmans. "Dat doen dit soort virussen eigenlijk altijd en dat is niets bijzonders. Elke keer als je griep hebt en je dat doorgeeft aan iemand anders, is het bij de volgende persoon bijvoorbeeld al gemuteerd. Het virus is dan dus net even anders geworden. Dat kan ook bij het coronavirus gebeuren."

Update 26 maart:

Onderzoekers van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory constateren dat het coronavirus nauwelijks muteert, terwijl het zich wel zeer snel verspreid.

Er wordt door het Amerikaanse laboratorium onderzoek gedaan op honderden monsters van het virus. Zoals de variant die in China opdook en de variant die in de VS rondgaat. Uit het eerste onderzoek blijkt dat er weinig verschil zit; wat betekent dat het virus zich amper muteert. Verder zijn er aanwijzingen dat er geen nieuwe varianten van het coronavirus ontstaan die dodelijker zijn dan de oorspronkelijke. Maar het is nog te vroeg om dit definitief te zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

Corona: 61 nieuwe besmettingen in Nederland, vierde dode

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft op haar website dat dit soort virussen in de loop van de tijd kunnen veranderen. Zeker als het virus nog maar kort van dier op mens is overgegaan, zoals waarschijnlijk is gebeurd bij het coronavirus.

Wordt het virus nu gevaarlijker?

Belangrijker is dus de vraag of het coronavirus gevaarlijker wordt als het muteert. Viroloog Koopmans: "Het gedrag van het virus kan veranderen, dat weten we. Maar we zien op dit moment niet dat dat gebeurt. We zien dus niet dat het virus gevaarlijker wordt op dit moment." Daarnaast geeft het RIVM aan dat ze 'gelukkig niet vaak zien dat een virus gevaarlijker wordt als het muteert'.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Dat wordt wel nauwkeurig in de gaten gehouden, zegt Koopmans. "We moeten dat bijvoorbeeld weten voor de vaccins die we op dit moment aan het maken zijn. Passen die nog wel op het virus als het muteert? Gelukkig hebben we op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat dat nu het geval is."

Vragen

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen elke dag te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore