Thuiswerken

Niet naar kantoor vanwege corona: 'Lunchen in je eentje is saai'

10 maart 2020 17:30 Aangepast: 10 maart 2020 20:27
De video-vergadering van de VVD vandaag. Beeld © VVD

Noord-Brabant huisvest de meeste Nederlandse coronapatiënten: 156. Om verdere besmetting te voorkomen wordt Brabanders gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. In een oproep vroegen we jullie hoe het thuiswerken in zijn gang gaat, en of het bevalt. "De muren komen nóg niet op mij af."

Een opvallende groep thuiswerkers zijn de Brabantse politici. Geen Den Haag voor hen deze week en dat brengt de nodige obstakels met zich mee.

"Als Kamerlid is het wel omschakelen", erkent VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. "Voor stemmingen verplicht de grondwet bijvoorbeeld dat je fysiek aanwezig bent. Dat gaat nu niet."

Coulant met elkaar

Aartsen (30) vertelt dat regeringspartijen en de oppositie zoveel mogelijk rekening met elkaar houden. "Partijen aan beide kanten hebben politici uit Brabant die thuisblijven. Daarom strepen we afwezige partijleden aan beide kanten weg, om de stemmingen zo eerlijk mogelijk te houden."

De VVD-politicus benadrukt de voorbeeldfunctie die Kamerleden hebben. "Als we met een kleine aanpassing zoveel mogelijk fysieke contacten kunnen mijden, dan moeten wij daarin ook onze verantwoordelijkheid nemen. Het is nu geen tijd voor eigenwijsheid."

'Verbazingwekkend goed'

Vanochtend beleefde Aartsen zijn eerste vergadering op afstand. En dat verliep volgens hem 'verbazingwekkend goed'. "Vooraf had ik mijn twijfels over hoe ordelijk de vergadering zou verlopen. Maar ook via een videoverbinding kan je prima je hand opsteken als je iets wilt inbrengen, zonder dat iedereen door elkaar praat."

Voorlopig is Aartsen positief gestemd over het fenomeen thuiswerken. "Maar dit is pas dag 1. Er volgen nog zeker zes dagen, en wie weet meer. De muren komen nóg niet op mij af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: KLM schrapt deel van de vluchten naar Italië

Lotte (31) uit Tilburg is door haar werkgever niet verplicht om thuis te blijven, maar maakte die keuze zelf. "Ik werk bij een technische projectorganisatie in Eindhoven. Mijn werkgever stimuleert thuiswerken maximaal vanwege het advies van het RIVM."

Voor haar is thuiswerken vanwege de rust prima te doen. "Ik heb nog geen kinderen rondlopen. Ik ben momenteel in verwachting van mijn eerste kindje." Door de stilte mist ze wel het contact met haar collega's. "Vooral de lunch is een stuk minder gezellig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo tover je je huis om tot een goede thuiswerkplek

Niet koppig

Door thuis te blijven, hoopt Lotte dat het virus zich niet verder verspreid. "We moeten met z'n allen zorgen dat zo min mogelijk kwetsbare mensen besmet raken. Je kunt koppig doen of denken ‘het is maar een griepje’, maar als we zorgen dat zo min mogelijk mensen besmet raken, is dit onder controle houden."

Lotte Geertsen in haar huiselijke werkomgeving. Lotte Geertsen in haar huiselijke werkomgeving.

De eerste dag thuis bestond vooral uit afspraken verzetten. "Een kennismaking heb ik verplaatst, een lunchafspraak naar volgende week gezet en een interview deed ik via Skype."

Een week kantoor vermijden lijkt haar wel te gaan lukken, maar ze vraagt zich af wat er gebeurt als ze langer thuis moet blijven. "Als het langer duurt ontstaat er toch ergens druk op de ketel. Want niet alle afspraken kunnen oneindig verplaatst blijven worden. De opdracht is: hoe volgen we met zijn alle het advies zo verstandig mogelijk op, zonder productiviteit te verliezen?"

Verplicht thuiswerken vanwege corona

Bedrijven zoals Nestlé nemen voorzorgsmaatregelen. Vergaderingen worden afgezegd, en meer mensen moeten thuiswerken.

Voor Miriam (43), recruiter via LinkedIn, betekent thuiswerken vooral het op prijs stellen van haar collega's op kantoor. "Ik woon vrij dicht bij mijn kantoor, en ben daar dus altijd. Thuiswerken voelt daarom heel onwennig. Ik merk dat ik mijn team van collega's, de gezelligheid, echt waardeer."

Om de boel thuis een beetje op te fleuren, haalde ze verschillende decoraties uit de kast. "Ik heb wat extra kaarsjes en bloemetjes aangeschaft, en lekker radio 2 aangezet. Want het is toch wel stil zo, alleen thuis."

Haar team op kantoor krijgt door de thuiswerk-situatie alleen maar meer waardering. Haar team op kantoor krijgt door de thuiswerk-situatie alleen maar meer waardering.

Door de vele maatregelen die van kracht zijn in de provincie Brabant, bekruipt Miriam het gevoel van isolatie. "Een goede vriendin van mij uit Utrecht belde mij vandaag. Met de mededeling dat wij ons contact moeten beperken tot telefoontjes. Dat is toch wel een beetje gek."

'Beste vriend LinkedIn' 

Toch heeft ze begrip voor alle maatregelen. "Als dit allemaal nodig is om het virus terug te dringen, dan volg ik het op. Mijn werk is prima te doen vanuit huis. LinkedIn is mijn beste vriend en daar heb ik alleen een goede internetverbinding voor nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven testen met thuiswerken en spreiding: 'We moeten klanten blijven bedienen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore