Ga naar de inhoud
Staatsbezoek

Blijdschap, maar ook woede om excuses van de koning

Koning Willem-Alexander maakte het statement op de eerste dag van het staatsbezoek Beeld © ANP

Tegen de verwachtingen in, maakte koning Willem-Alexander vandaag namens Nederland excuses in Indonesië. Niet voor ons koloniale verleden, maar wél voor de 'geweldsontsporingen van Nederlandse zijde'. Onder Indonesische Nederlandse wordt met enthousiasme gereageerd, maar er is ook woede.

"Dit is een goed moment voor Nederland, maar ook voor Indonesië om de hand in eigen boezem te steken, en hier lering uit trekken", zegt John Wattilete van Republiek der Zuid-Molukken. Eerder deze week eiste zijn organisatie nog dat Nederland en Indonesië schuld bekennen voor het leed dat het Zuid-Molukuse volk is aangedaan. Dat is niet gekomen, maar hij blijft positief over de stap van de Nederlandse koning. 

Excuses koning in Indonesië: 'Verleden kan niet worden uitgewist'

00:46
"Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."

Ook de Indische Lara Nuberg was vanochtend blij verrast met het nieuws. Zij schrijft al langere tijd over haar Indonesische achtergrond en maakte onlangs nog een kritische blog over dit staatsbezoek. Zij had deze stap van de van de koning totaal niet verwacht.

"Toen ik vanochtend wakker werd, zat mijn telefoon al vol met appjes en gemiste oproepen. Ik zag dit niet aankomen", zegt ze. Toch hoopt ze nog wel op meer. "Het is nog wel echt een eerste stap, maar wel een eerste stap in de goede richting. Ik vind het heel fijn dat er nu uitgesproken excuses zijn, en fijn dat we een koning hebben die zegt dat Nederland iets slechts heeft gedaan in die periode."

Ongepast

Maar er zijn ook Indische Nederlanders boos over het excuus. "Onaangenaam verrast, en ongepast", noemt Michael Lentze van de Federatie Indische Nederlanders het. "Onze ouders zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van dit nieuws." 

De organisatie vindt dat de Nederlandse regering hun ouders opnieuw in de kou laat staan.

"De excuses zijn ongepast, omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan het leed van Indisch Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur." Ze noemen het 'jammer' dat de koning op deze manier onderdeel is geworden van deze discussie.