'Kunnen we van leren'

Coronabesmettingen in China nemen sterk af: 'Erg goed nieuws voor Nederland'

10 maart 2020 13:50 Aangepast: 15 mei 2020 13:08
Treinreizigers in China worden gecontroleerd op het coronavirus.

Het aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, is in China opnieuw lager dan gisteren. En ook in Zuid-Korea is het aantal besmettingen flink afgenomen. Erg goed nieuws, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC, want dit geeft hoop voor Nederland.

In China was er veel kritiek over de aanpak van het virus toen het daar net was opgedoken. Het land nam zeer ingrijpende maatregelen. Zo gingen complete steden op slot, scholen en fabrieken bleven dicht en inwoners moesten thuisblijven. Al in de eerste week werden reizigers uit China op de luchthaven gecontroleerd op ziekteverschijnselen, later volgde een inreisverbod.

Maatregelen hebben effect

Al die maatregelen lijken nu effect te hebben. Het land meldde gisteren 40 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds de telling begon. Het totaal aantal besmettingen ligt daar nu op ruim 80.000. Een groot deel van die patiënten is intussen weer hersteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drastische maatregel: moet ook in Nederland alles op slot?

Volgens viroloog Marion Koopmans is de afname niet alleen goed nieuws voor China, maar ook voor Nederland. Het laat volgens haar namelijk zien dat we van het land moeten leren.

Koopmans: "We zien inderdaad dat daar de verspreiding afzwakt, in China is het aantal nieuwe besmettingen heel sterk afgenomen en in Korea beginnen we dat nu ook te zien. Wij kijken daarom naar de maatregelen die zij hebben genomen, omdat we zien dat het daar zin heeft gehad." 

Marion Koopmans Marion Koopmans

Onder meer omdat het in China zin had, schudden we daarom in Nederland nu geen handen meer en werken Brabanders waar het kan thuis. "Ze hebben daar enorm hard samengewerkt om het virus te bestrijden. Dat moeten wij hier ook gaan doen. We weten vanuit hun ervaring welke maatregelen werken en daarom nemen wij ze hier nu ook." 

'Neem het serieus'

Koopmans merkt dat sommigen nog 'lacherig' doen over de nieuwe maatregelen in Nederland. "Maar we moeten ons echt gaan realiseren dat dit enorm belangrijk is. We begrijpen dat het praktisch soms wat lastig is, maar het is wel nodig."

Coronavirus zorgt voor spectaculaire daling CO₂-uitstoot China

De CO₂-uitstoot in China daalde met maar liefst 25%.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore