Coronacrisis, dit moet je weten

Geen handdruk meer geven, maar ook boks niet zonder risico

10 maart 2020 11:32 Aangepast: 11 maart 2020 15:48
Begroet jij je collega's voortaan met een boks? Beeld © iStock

'Stop met handen schudden!'. Dat adviseert het RIVM sinds gisteren, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En dat scheelt behoorlijk, blijkt uit onderzoek. Bij een boks is de kans op verspreiding een stuk kleiner, maar niet helemaal nul.

Al in 2014 bekeken Britse wetenschappers hoeveel bacteriën er werden overgedragen bij een handdruk, in vergelijking met andere begroetingen.

Bij elke aanraking draag je ziektekiemen over, maar de oppervlakte van aanraking maakt veel uit. Bij een handdruk blijken vier keer zo veel bacteriën overgedragen te worden als bij een snelle boks.

Nu is het coronavirus geen bacterie, maar de onderzoekers verwachten dat het verschil bij virussen even groot is.

De duur en stevigheid maakt ook nog verschil: bij een stevige handdruk worden twee keer zo veel ziektekiemen overgedragen. En een langere high five of boks, die drie seconden wordt vastgehouden, zorgt ook voor meer overdracht.

Zoveel scheelt het

'Het aannemen van een boks als begroeting kan de verspreiding van besmettelijke ziektes behoorlijk verminderen', schrijven de onderzoekers. Dus geen handdruk meer, maar liever een snelle boks. Ellebogen of voeten schudden of gewoon een knikje kan natuurlijk ook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore