Staatsbezoek Indonesië

Koning biedt excuses aan voor geweld tijdens koloniaal verleden Indonesië

10 maart 2020 05:59 Aangepast: 10 maart 2020 11:09
Koning Willem-Alexander maakt excuses voor geweld tijdens het koloniale verleden in Indonesië. Beeld © RTL Nieuws

Koning Willem-Alexander heeft excuses gemaakt voor geweldsontsporingen tijdens het koloniale verleden van Nederland in Indonesië. De koning is in het land voor het staatsbezoek. De excuses komen geheel tegen de verwachting in van velen.

"Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen", vertelde koning Willem-Alexander tijdens een persconferentie in Indonesië. 

"Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."

'Hoopvol en bemoedigend'

De koning vervolgt: "Het is hoopvol en bemoedigend dat landen die ooit tegenover elkaar stonden, naar elkaar toe konden groeien en een nieuwe relatie konden ontwikkelen gebaseerd op respect, vertrouwen en vriendschap.

Excuses onverwacht

De excuses van de koning komen onverwacht. Ook Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus voorspelde eerder nog dat excuses er tijdens dit staatsbezoek waarschijnlijk niet komen

"De koning kan dat alleen doen als de volledige regering het daarover eens is, en dat is nu gewoon niet zo. Bovendien heeft de Indonesische regering nooit gevraagd om excuses", vertelde Paulus eerder deze week aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Programma staatsbezoek Indonesië aangepast na dodelijk bootongeluk

Dodelijk bootongeluk

Koning Willem-Alexander begon zijn toespraak met een opmerking over het dodelijke bootongeluk van gisteren. "We zijn diep bedroefd door het tragische bootongeluk, gisteren, op de Sebangu rivier. Onze gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers en gewonden."

Het bootongeluk gebeurde bij het Nationaal Park Sebangau op het eiland Kalimantan. Twee boten raakten erbij betrokken. Zeven mensen zijn om het leven gekomen. Aan boord waren ook functionarissen van de Nederlandse ambassade. Door het ongeluk werd het programma van het staatsbezoek aangepast

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het monument. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het monument.

Krans bij nationale heldenereveld Jakarta

Eerder vandaag legde de koning een krans bij het nationale heldenereveld in Jakarta. Daar liggen de strijders van de onafhankelijkheidsstrijd die Indonesië tussen 1945 en 1949 voerde tegen het Nederlandse koloniale bewind.

Professor Fridus Steijlen, die meewerkte aan een grootschalig onderzoek naar het geweld door Nederlandse militairen in Indonesië tussen 1945 en 1950, vertelde eerder aan RTL Nieuws dat de koning op dat moment een opmerking over het koloniale verleden zou kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zó ziet het programma van het staatsbezoek aan Indonesië eruit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore