Dierenwelzijnscheck

'Biefstuk het slechtst voor klimaat, kip en vis minder milieubelastend'

10 maart 2020 04:46 Aangepast: 18 maart 2020 14:15
Toch even aan de milieugevolgen denken als je een biefstukje bakt? Beeld © Getty Images

Wie om het klimaat geeft, kan beter geen biefstuk eten. Per kilo rundvlees komt er zo'n 24 kilo broeikasgas vrij. Vis en kip zijn minder belastend voor het milieu, maar het meest klimaatvriendelijk zijn vegetarische vleesvervangers.

Dat schrijft De Volkskrant op basis van de vandaag verschenen DierenwelzijnsCheck. Die website is in het leven geroepen door dierenrechtorganisaties Dier & Recht en Varkens in Nood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Elke dag vlees eten niet van deze tijd', maar het laten staan, ho maar

Voedselproductie

Volgens de organisaties wordt 25 procent van de broeikasuitstoot veroorzaakt door de productie van voedsel. Een groot deel daarvan komt van dierlijke voedingsmiddelen. Daarom heeft de website de 'klimaatvriendelijkheid' van meer dan tweehonderd dierlijke producten op een rij gezet.

Klimaat millennials

Documentaire

In de documentaire Klimaatmillennials gaat de een gebukt onder baarschaamte, de ander laat zich regelmatig arresteren en weer een ander rijdt zonder gêne van A naar B. Maar hoe zit het nou echt? Vanaf woensdag 18 maart te zien op Videoland. 

Rundvlees

De meeste CO2-uitstoot komt vrij bij de productie van een kilo rundvlees uit Zuid-Amerika (66 kilo broeikasgas). Een kilo Nederlands rundvlees zorgt voor 24 kilo broeikasgas. Ter vergelijking: bij de productie van een kilo plantaardige vleesvervangers zoals falafel komt 2,5 kilo broeikasgas vrij. Falafel is gemaakt van kikkererwten.

Vis en kip

Vissen en schelpdieren zijn volgens de website ook relatief klimaatvriendelijk. Bij de productie van een kilo haring, makreel en sardines komt bijvoorbeeld tussen de 1,5 en 2,5 kilo broeikasgas vrij.

Ook kip (6,4 kilo broeikasgas per kilo) en eieren (4,5 kilo broeikasgas per kilo) komen relatief klimaatvriendelijk uit de test. Varken is met ruim 9 kilo broeikasgas per kilo minder goed voor het klimaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoppen met vlees eten: waarom is het zo moeilijk?

Steeds meer nepvlees op de grill bij Amerikaanse fastfoodketens

Rundergehakt op een broodje, met sla, tomaat, misschien wat kaas. Amerikaanser dan de hamburger wordt het haast niet. Maar zelfs in de VS is de vegaburger bezig met een opmars.

Nederlanders zijn vleeseters

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek dat Nederlanders zich wel bewust zijn van de impact van vlees op het klimaat, maar er niet minder vlees door gaan eten. Zo eet de gemiddelde Nederlander nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore