Ga naar de inhoud
Leefgeld en taallessen

'Nationale Ombudsman: geef asielzoekers meer rechten'

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel Beeld © ANP

In een brief aan staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie luidt de Nationale Ombudsman de noodklok. Asielzoekers moeten van de Ombudsman meer rechten krijgen. Zo moeten ze aanspraak kunnen maken op leefgeld en Nederlandse taallessen.

Dat schrijft De Telegraaf. Omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) asielverzoeken traag afhandelt, leven veel asielzoekers volgens de ombudsman te lang in onzekerheid.

Wachttijd

In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot wel twee jaar. De levensstijl van asielzoekers zou in de tussentijd te 'sober' zijn, meldt de ombudsman.

Trage
Lees ook:
Trage afhandeling asielverzoeken kost IND miljoen euro per week

Leefgeld en taallessen

Daarom moeten de asielzoekers recht krijgen op leefgeld, een vergoeding voor huishoudelijke spullen en in sommige gevallen een reiskostenvergoeding. Ook wil de ombudsman dat asielzoekers recht krijgen op Nederlandse taallessen.

Nu worden asielzoekers wel gehuisvest en krijgen ze medische zorg, maar ontvangen ze geen leefgeld van de overheid.

Ruim
Lees ook:
Ruim 500 asielkinderen moeten weg: 'We krijgen weer van die schrijnende gevallen'

Dwangsommen

Vorige week liet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er wekelijks een miljoen euro aan asielzoekers wordt uitgekeerd. De IND moet dwangsommen aan asielzoekers betalen omdat het asielverzoeken te traag afhandelt.

Andere procedures

De ombudsman pleit ervoor dat de procedures bij de IND aangepast worden. De immigratiedienst zou zich meer moeten richten op de asielzoekers die kans maken op asiel in Nederland.

Nu richt de IND zich nog te veel op de kansarme asielaanvragen, zo schrijft de ombudsman.

Ombudsmannen:
Lees ook:
Ombudsmannen: kabinet moet ingrijpen in daklozenprobleem