'Indammen'

Drastische maatregel: moet ook in Nederland alles op slot?

09 maart 2020 22:27 Aangepast: 10 maart 2020 01:30
Alle patiënten zijn ontslagen uit dit tijdelijk ziekenhuis in Wuhan. Beeld © AFP

Landen als China en Taiwan lijken het coronavirus onder controle te hebben. Ze hebben de afgelopen tijd drastische maatregelen genomen. Hetzelfde geldt voor de stadstaten Singapore en Hongkong. Wat kunnen wij hiervan leren en moet ook bij ons alles op slot?

China meldt vandaag 40 nieuwe besmettingen. Het is het laagste aantal sinds de telling begon. De autoriteiten laten ook weten dat voor het eerst geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld buiten de zwaar getroffen provincie Hubei. In Wuhan zelf, de hoofdstad van Hubei, zijn veertien tijdelijke ziekenhuizen weer opgedoekt. De laatste twee volgen deze week. 

Het land kreeg veel kritiek over de aanpak in de eerste dagen nadat het virus voor het eerst was opgedoken. Maar het heeft daarna zeer ingrijpende maatregelen genomen. Zo gingen complete steden op slot, scholen en fabrieken bleven dicht en inwoners moesten thuisblijven. 

Laag aantal

In China ligt het totaal aantal besmettingen nu op ruim 80.000. Taiwan telt 45 besmettingen en er is één iemand overleden. Dat is een opvallend laag aantal, omdat het land sterk verwant is met China. Singapore telt 160 gevallen en 0 doden en Hongkong 115 besmettingen en 3 doden. De lage aantallen worden toegeschreven aan de rigoureuze maatregelen die de overheden in een vroeg stadium hebben genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië op slot, Nederlanders vast: 'Doodse stilte op straat'

Volgens Patricia Bruijning zijn de drastische maatregelen een erfenis van de SARS-epidemie uit 2003. Bruijning is epidemioloog bij het UMC in Utrecht en doet onderzoek naar infectieziekten. "De impact van SARS was behoorlijk groot. Het schrikbeeld van toen is de reden waarom ze er zo agressief in zijn gegaan, wat heel begrijpelijk is."

Geen thuisisolatie? Boete!

In Taiwan, Hong Kong en Singapore is snel en groots opgeschaald in de hoop het virus in te dammen. In Singapore krijgt elk besmet persoon een nummer. Minutieus wordt nagegaan met wie hij of zij in contact is geweest. Wie zich niet aan thuisisolatie houdt krijgt een boete. In Taiwan zijn dagelijks SMS-berichten naar telefoons gestuurd om inwoners informatie en advies te geven. Al in de eerste week werden reizigers uit China op de luchthaven gecontroleerd op ziekteverschijnselen, later volgde een inreisverbod.

Dat werpt de vraag op of Nederland ook harder moet ingrijpen. Voor Nederland geldt nu: let extra op de hygiëne en schud geen handen. Inwoners van Noord-Brabant wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken, en wie in deze provincie luchtwegklachten (hoesten, koorts, verkoudheid) heeft, krijgt het advies thuis te blijven. 

Volgens Bruijning maakt het RIVM tot nu toe de juiste afweging, al kan pas vaak achteraf bepaald worden of de gehanteerde strategie de juiste is. "Elke maatregel moet passend zijn voor de situatie. De scheidslijn blijft precair. Je bent in de ogen van mensen als snel te laks, of je schiet te ver door." 

Twee keer temperatuur meten

De premier van Singapore is actief op Twitter en roept alle mensen op om, net als hij, twee keer per dag de temperatuur op te meten. Dat soort maatregelen hoeven in Nederland niet ingevoerd te worden, zegt Bruijning. "Dat is redelijk zinloos. Niet iedereen met corona heeft bovendien koorts. Het creëert een schijnveiligheid. Daar los je niets mee op."

Misschien wel de temperatuur meten bij reizigers op Schiphol? "Totaal zinloos. Ik ben het eens met het RIVM dat we dat niet doen."

Negatieve bijeffecten

Bij draconische maatregelen kunnen negatieve bijeffecten ontstaan, waar nu soms nog helemaal geen zicht op is. Denk niet alleen aan economische, maar ook aan maatschappelijke gevolgen. Een voorbeeld: hoeveel mensen met nierproblemen kunnen door de extra maatregelen niet naar het ziekenhuis voor hun dialyse. Bruijning: "Als je te vroeg met extreme maatregelen komt, levert dat onnodig schade op, en daarnaast heeft het niet zoveel effect".

Het advies om vaker je handen te wassen, in de ellebogen te kuchen en papieren zakdoekjes te gebruiken, is eenvoudig toe te passen. Het helpt tegen de verspreiding en schaadt de economie en maatschappij niet, zegt Bruijning.

Verloop epidemie

In de twee onderstaande grafieken zie je de verloop van een epidemie. Bij voorkeur verloopt een epidemie volgens de onderste grafiek. Wanneer mensen gehoor geven aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen, blijft het aantal besmettingen beperkt en wordt de capaciteit van de zorg niet overbelast. 

Of er meer maatregelen voor Nederland aan zitten te komen? Daarover zegt Bruijning:  "Dat moet per dag bekeken worden. Morgen kan het weer anders zijn."

Op dit moment kunnen evenementen gewoon doorgaan. Maar Bruijning kan zich voorstellen dat toch kan worden besloten bepaalde evenementen niet door te laten gaan, als er aanwijzingen zijn dat verspreiding op de loer ligt. "Er moet gekeken worden wat passend is. De kans dat we uiteindelijk heel Nederland op slot doen, lijkt me vrij klein." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is het behandelplan als iemand positief getest is op het coronavirus?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore