Ga naar de inhoud
Coronavirus

Kabinet: voorlopig ophouden met handen schudden

Archieffoto Beeld © Getty

Mensen mogen elkaar niet langer de hand schudden. Dat is het advies dat het kabinet geeft vanwege het coronavirus.

De maatregel komt voort uit een crisisoverleg dat alle betrokken ministers zojuist hebben gevoerd onder leiding van premier Rutte.

Ook de maatregel die in Noord-Brabant is ingevoerd om nog verdere besmetting met het coronavirus te voorkomen, wordt verlengd tot en met maandag 16 maart. Zo moeten Noord-Brabanders met lichte klachten (hoesten, koorts, verkoudheid) binnenblijven, op advies van het RIVM.

Thuiswerken

Ook benadrukt Rutte dat mensen die in Noord-Brabant wonen en thuis kúnnen werken, dat ook het beste kunnen doen. Daarnaast adviseert hij werkgevers en werknemers in die provincie om werktijden zo veel mogelijk te spreiden. 

Beurzen
Lees ook:
Beurzen hard geraakt door corona en olie – wat betekent dat voor jou?

Volgens de premier bevinden we ons momenteel nog in de zogenoemde 'indamfase'. "Daar proberen we zo lang mogelijk in te blijven. We bereiden ons voor op de volgende fase, wat u merkt als het zover is."

Hij stelt dat de regering de economie in de gaten zal houden en dat het belangrijk is dat alle 17 miljoen inwoners in Nederland zich houden aan bepaalde hygiënemaatregelen, zoals handen wassen, niesen in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Meer dan 300 mensen besmet

In Nederland zijn nu 321 mensen besmet met het virus. Drie mensen zijn in ons land overleden door het virus. Wereldwijd zijn nu 109.811 mensen besmet. 3802 mensen zijn overleden, 60.694 patiënten zijn genezen.

Hoestschaamte
Lees ook:
Hoestschaamte in de kroeg of de trein: 'Je kunt een hoest niet onderdrukken'

Over de hele wereld worden grote evenementen afgelast, zoals concerten, nationale feestdagen. Ook voetbalbonden nemen maatregelen en laten geen of minder publiek toe bij wedstrijden.

De Nederlandse patiënten die buiten Brabant wonen, zijn terug te leiden naar Italië. Maar in Brabant is de oorzaak van enkele besmettingen onzeker.