Ga naar de inhoud
Nu achter slot en grendel

Mondkapjes gestolen in ziekenhuis: 'Verwerpelijk en irritant'

Archieffoto. Beeld © EPA

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn mondkapjes en desinfecterende handgel gestolen. Vrijdag kwam het ziekenhuis erachter dat er spullen waren verdwenen. Om te voorkomen dat er nog meer wordt weggehaald, liggen de beschermingsmiddelen nu achter slot en grendel.

Om hoeveel mondkapjes en desinfecterende handgel het gaat, kan het ziekenhuis niet zeggen. "We hebben daar nog geen volledig beeld van", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Den Bosch tegen RTL Nieuws. "Alle spullen zijn nu in ieder geval uit het zicht gelegd om te voorkomen dat er nog meer spullen worden weggehaald." 

Mogelijk aangifte

Het ziekenhuis heeft eigen beveiligers in dienst. Zij onderzoeken of er een mogelijkheid is om aangifte te doen bij de politie.

Coronacrisis:
Volg het liveblog:
Coronacrisis: KLM hard geraakt door kelderend aantal passagiers

Mondkapjes zijn op dit moment, door de grote vraag naar het product vanwege het coronavirus, erg schaars. Nederland heeft geen mondkapjesfabriek, dus ziekenhuizen zijn afhankelijk van de export van andere landen. Daarom willen zorginstanties hun eigen voorraden goed op orde houden, want zonder mondkapje is er geen goede gezondheidszorg mogelijk.

'Echt verwerpelijk'

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt de diefstal dan ook 'onuitstaanbaar irritant'. Wouter van der Horst: "Schaarste maakt de producten natuurlijk populair, maar dit is echt verwerpelijk."

Edwin
Lees ook:
Edwin en Vivian in Waalwijk geveld door corona: 'Voelde anders dan gewone griep'

Niet alleen het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft mondkapjes en desinfecterende handgel sinds kort achter gesloten deuren liggen. Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft de spullen verplaatst. "En we hebben een oproep gedaan aan personeel om er spaarzaam mee om te gaan en de spullen niet mee naar huis te nemen", zegt Wim Pleunis van het Tilburgse ziekenhuis.

'Mensen maken zich toch zorgen'

Een woordvoerder van het Radboudumc in Nijmegen zegt dat er ook bij hen 'ongetwijfeld' spullen zijn meegenomen. "Mensen zijn toch angstig en maken zich zorgen. Dan schijnen mondkapjes iets van een oplossing te bieden." Daarom hebben ook zij de spullen verplaatst. "Normaal liggen die spullen op patiëntenkamers, maar nu ligt dat in een afgesloten ruimte. Zo houden we ook meer zicht op onze voorraad."

Zo gebruik je een mondkapje tegen corona

01:54
Wanneer moet je zo'n mondkapje dragen en welke moet je dan hebben?

In het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven is 'misschien ook wel een pompje verdwenen', en in het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn er 'her en der' ook spullen verdwenen. "Maar dat is niet op grote schaal gebeurd", zegt een woordvoerder van dat laatste ziekenhuis. "Toch hebben we nu wel alles achter slot en grendel liggen."

Politie: geen aangiftes

De politie heeft onderzocht of er meer aangiftes zijn binnengekomen van diefstal uit ziekenhuizen dan normaal. Dat is niet het geval.

Een woordvoerder benadrukt dat het zeer goed mogelijk is dat er wel spullen zijn gestolen, maar dat ziekenhuizen niet gelijk de politie bellen bij de verdwijning van honderd mondkapjes.