Drie mensen gedood

Ggz-instelling had beroepsgeheim in zaak Thijs H. eerder kunnen doorbreken

09 maart 2020 15:27 Aangepast: 09 maart 2020 16:59
Thijs H. en zijn advocaat Beeld © ANP

Ggz-instelling Mondriaan had justitie eerder kunnen inschakelen toen Thijs H., die ervan wordt verdacht drie mensen te hebben gedood, zich daar vorig jaar meldde. Ook is niet duidelijk of medewerkers voldoende hebben doorgevraagd bij H. "Behandelaren hebben tegenover de onderzoekscommissie achteraf aangegeven dat zij zich mogelijk hebben laten misleiden."

Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na een evaluatie van een onafhankelijk onderzoek naar de ggz-instelling in Maastricht. H. meldde zich hier in mei 2019 met bloed aan zijn handen en kleding. Later bekende hij kort daarvoor drie mensen om het leven te hebben gebracht. Hij werd opgenomen, maar wist nog dezelfde avond te ontsnappen uit de kliniek. Zijn ouders brachten hem weer terug.

Beroepsgeheim verbroken

De volgende ochtend liep hij opnieuw weg in de chaos die ontstond nadat hij het brandalarm had laten afgaan. De laatste keer verbrak de kliniek het beroepsgeheim door het Openbaar Ministerie in te lichten. De politie kon H. daardoor op 8 mei aanhouden in Zuid-Limburg. 

Uit het onderzoek blijkt dat het terecht is dat de kliniek het beroepsgeheim heeft verbroken, omdat er sprake was van een 'conflict van plichten'. De ggz-instelling had justitie wel al eerder kunnen inschakelen. In de begeleidende brief valt te lezen dat Mondriaan dit volgens de onafhankelijke onderzoekers al had kunnen doen toen H. zich meldde met bebloede handen en kleren of nadat hij de eerste keer wegliep. Maar de Inspectie gaat hier niet in mee en wijst erop dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor zorgverleners om hun beroepsgeheim te verbreken. 

Drama's voorkomen

"Mijn cliënten begrijpen dat zo’n beroepsgeheim stevig moet zijn, maar het zou toch niet ondoorbreekbaar moeten zijn", reageert advocaat Phil Boonen die de nabestaanden van de twee slachtoffers die zijn gevonden op de Brunssummerheide bijstaat. "In dit soort gevallen moet het toch te doorbreken zijn om zulke drama’s in de toekomst te voorkomen."

Boonen noemt de conclusie over de mogelijke misleiding 'opvallend'. "Ook omdat er in de strafzaak wel wat discussie bestaat over of deze meneer ontoerekeningsvatbaar is of dat alleen maar speelt."

Drie slachtoffers

De destijds 28-jarige Thijs H. heeft bekend vorig jaar drie mensen te hebben gedood. Zijn eerste slachtoffer was een 56-jarige vrouw die op 4 mei haar honden uitliet in de Scheveningse Bosjes. De andere slachtoffers zijn een 63-jarige vrouw en 68-jarige man wiens levenloze lichamen op 7 mei werden aangetroffen op de Brunssummerheide.

H. zou signalen hebben gekregen terwijl hij in een psychose was. Tijdens een pro-formazitting richtte hij zich tot de nabestaanden om te zeggen dat hij verschrikkelijk spijt heeft van wat er is gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vandaag komt Thijs H voor: dit is wat we nu van hem weten

Maatschappelijke onrust

Het volledige rapport is niet openbaar gemaakt, maar de afsluitbrief die bij het onderzoek hoort wel vanwege de grote maatschappelijke onrust die de moorden hebben veroorzaakt.

In een schriftelijke reactie laat de instelling weten het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd en mee te leven met alle betrokkenen. Vanwege het beroepsgeheim kunnen ze niet uitgebreid op te zaak ingaan, maar Mondriaan laat wel weten dat Thijs H. vrijwillig was opgenomen. Ook is bij zijn behandeling de landelijke richtlijn gevolgd. Verder benadrukt de instelling dat er "regelmatig met ouders is gesproken en in samenspraak met hen is gehandeld". De ouders wilden niet meewerken aan het onderzoek. Mondriaan heeft inmiddels verbetermaatregelen genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore