Corona-update, stel je vraag

Wat is het behandelplan als iemand positief getest is op het coronavirus?

09 maart 2020 15:59 Aangepast: 26 maart 2020 16:37
Beeld © RTL Nieuws

Bettina, Ayoub en Merve vragen zich af wat het behandelplan is. Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in deze negende editie van de corona-update.

Wanneer iemand positief getest is op het coronavirus, moet een arts aan de hand van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een behandeling bepalen.

Het grootste deel van de coronapatiënten krijgt te maken met milde tot matige klachten, zoals hoesten, koorts of benauwdheid.

Medicatie

Het RIVM geeft allereerst aan dat er nog geen specifieke behandeling is tegen het coronavirus. Op dit moment worden enkel de symptomen van ernstig zieke mensen behandeld. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof geven aan patiënten die benauwd of kortademig zijn. 

Update 26 maart:

Hier is de meest actuele informatie over de behandelopties te vinden.  Er zijn wereldwijd 35 andere farmaceutische bedrijven en academische instellingen die werken aan een vaccin. Naar verwachting is er binnen 1 tot 1,5 jaar op grote schaal een vaccin beschikbaar. Het is lastig precies in te schatten hoe lang dit gaat duren.

Ondertussen wordt in China geëxperimenteerd met verschillende medicatie, zoals het malariamedicijn 'chloroquine', het experimentele medicijn 'remdesivir' en hiv-remmer lopinavir/ritonavir.

Van chloroquine en remdesivir is bekend dat het werkt bij SARS-CoV-2, de verwekker van COVID-19. Er is echter nog geen onderzoek gepubliceerd over de werking van deze medicatie bij COVID-19. Daarom bestaan er officieel nog geen geregistreerde medicijnen voor de behandeling, schrijft het RIVM. 

Advies

In Nederland zijn deze drie medicijnen wél al in de behandelrichtlijnen bij ernstig zieken opgenomen. Aan de hand van het volgende schema adviseert het RIVM artsen:

Behandelopties bij opgenomen coronapatiënten

Ernst van de ziekteverschijnselen Risico op een fatale afloop Behandeling met medicatie
Mild Nee Geen behandeling
Mild Ja

In principe geen behandeling, uitzonderingen daar gelaten.

Matig ernstig Ja of nee Behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir. De dosering is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. 
Zeer ernstig Ja of nee Combinatiebehandeling van chloroquine en remdesivir. De dosering is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: KLM hard geraakt door kelderend aantal passagiers

Afhankelijk van ernst van de klachten blijft iemand thuis in quarantaine of wordt diegene in isolatie in het ziekenhuis behandeld.

In thuisquarantaine staat iemand onder toezicht van het RIVM en de GGD en geldt een duidelijke set regels: thuisblijven, geen bezoek binnenlaten - behalve de arts - en geen pakketjes aannemen. Alles om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Contactonderzoek

De quarantaine duurt maximaal twee weken en ondertussen doet de GGD een contactonderzoek om te kijken of er meer mensen in isolatie moeten of getest moeten worden op het coronavirus.

Zo werkt een contactonderzoek na een coronabesmetting

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

Vaccinatie 

Het eerste vaccin kan op z'n vroegst eind april voor het eerst getest worden, zei de Chinese minister van Wetenschap en Technologie op een persconferentie op 21 februari.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reageerde dat het vaccin over achttien maanden gereed kan zijn. Zodra die er is, wordt vastgelegd wie dat als eersten gaan krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona maar een griepje? 'Voor mensen als ik is het virus wél spannend en gevaarlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore