Solidariteit

Corona maar een griepje? 'Voor mensen als ik is het virus wél spannend en gevaarlijk'

09 maart 2020 15:05 Aangepast: 10 maart 2020 14:54
Een bezoekster met een mondkapje tijdens de voorbezichtiging van de kunstbeurs The European Fine Art Fair Maastricht. Beeld © Foto ANP

'Ach, het is maar een kuchje' of 'die verkoudheid gaat zo over'. Een aantal Nederlanders reageert laconiek op het coronavirus en onderhoudt sociale contacten als vanouds. Maar, zegt Lisette Bastiaansen (55): "Houd rekening met elkaar. Voor een grote groep, onder wie ikzelf, is het virus wel spannend en gevaarlijk."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) riep mensen in Noord-Brabant vorige week op om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. En op de website staat een oproep tot solidariteit: "Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen." 

Onder meer een aantal Brabantse scholen gaf gehoor aan die oproep. Zo werden voorzorgsmaatregelen genomen door ervoor te zorgen dat leraren met griepverschijnselen thuis blijven en door groepen naar huis te sturen. Op veel scholen waren vanmorgen lege klassen.

Toch zijn er ook Nederlanders die hun klachten niet zo serieus nemen. Onterecht, vindt Lisette uit het Brabantse Oosterhout. Ze heeft COPD en behoort daarmee tot een risicogroep. Ja, er zijn zeker mensen die solidair zijn, zegt ze. Maar: "Ik hoor ook mensen om me heen die geen zin hebben om er rekening mee te houden. Die zeggen: ach, ik heb maar een griepje, zo'n vaart zal het niet lopen, ik ga hoestend naar mijn werk. Ik snap het wel, want die mensen hebben er zelf niet heel veel last van."

Solidariteit

Maar die mensen zouden niet hoestend naar hun werk moeten gaan, zegt Lisette, want er is een grote groep kwetsbare mensen die vatbaarder is voor het virus en er ernstiger ziek van kan worden. "Ik heb begrepen dat zo'n 6 miljoen mensen de griepprik krijgen. Die behoren min of meer allemaal tot het meer kwetsbare deel van de mensheid. Ik zou het vreselijk vinden als het de spuigaten uitloopt met het virus door onachtzaamheid en onwelwillendheid van mede-Nederlanders."

De coronacrisis gaat daarmee ook over solidariteit, vervolgt Lisette. "De vraag is: ben je bereid buiten je eigen positie te kijken en te denken: 'voor mij doet het er niet toe, ik krijg geen ernstige klachten, maar voor anderen is het wel belangrijk'. Als mensen geen rekening houden met grote groepen mensen voor wie het virus heel spannend  is, vraag je je af: leven we wel met elkaar, of leeft ieder voor zich en gaat het om het recht van de sterkste?"

Viroloog Marion Koopmans: 'Werken met een kuchje past bij de Nederlandse nuchterheid'

Niet gaan werken als je verkouden bent of een kuchje hebt. Dat past niet bij de Nederlandse nuchterheid, zegt viroloog Marion Koopmans. "Maar gaan werken met een kuchje of verkoudheid als je nu te horen hebt gekregen dat je dat niet moet doen, is niet verstandig. Je moet dan thuisblijven om verspreiding te voorkomen."

Sterker nog: "Om verspreiding te verminderen heb je het juist nodig dat ook mensen met milde klachten - die uit risicogebied komen, contact hadden met besmette mensen of in Brabant wonen - thuisblijven."

En dat geldt ook voor de mensen die denken: wat kan mij gebeuren?, zegt ze. "Dan help je toch om verspreiding te voorkomen naar mensen voor wie de infectie ernstiger is." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos als Italianen uit quarantainegebied vluchten: 'Ik moet naar familie'

Wat niet bijdraagt aan het begrip voor kwetsbare mensen is de afwezigheid van een politicus die zich daarover uitspreekt, vindt ze. "Waar is Mark Rutte? Waar zijn andere politieke partijen? Ik hoor of zie niemand die laat horen dat het niet alleen over volksgezondheid of economie gaat, maar ook over samen leven en zorg voor iedereen die in onze maatschappij leeft." 

COPD en corona

Lisette weet dat ze zelf ook kwetsbaarder is, maar heeft geen idee hoe ziek ze wordt als ze het virus krijgt. "Als je wetenschappelijke papers leest, zie je dat mensen met diabetes, hartfalen en COPD een groter risico lopen om veel zwaarder ziek te worden. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar drie keer een infectie aan mijn longen en luchtwegen gehad. Dus de kans is reeël dat, mocht ik dit virus krijgen, de gevolgen veel groter zijn dan een eenvoudige verkoudheid."

Ze beraadt zich nog op haar omgang met het virus. "Ik wil mijn leven door laten gaan. Tegelijkertijd voorspellen alle epidemiologen dat het niet de vraag is óf het virus erger wordt, maar wanneer. Dus ik moet opletten. Ik probeer niet in paniek te raken en bekijk de situatie per dag."

Ook in haar vriendenkring wordt dat besproken. Zo zegde ze een afspraak met zieke vrienden af en gaat ze bij een presentatie op de school waar ze een gastcollege geeft geen handen schudden. "Handen wassen, geen handen schudden, zorgen dat je niet richting iemand kucht. Je kunt met kleine dingen al veel beteken als gezond mens." 

Wie lopen extra risico?

Voor zover bekend zijn er geen groepen die meer risico lopen om ziek te worden. Maar er zijn wel groepen die áls ze ziek worden, meer risico lopen op ernstige complicaties. Op basis van wat deskundigen ons vertellen, komen we tot de volgende lijst:

  • Ouderen
  • Mensen met hart- en vaatziekten
  • Mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, zoals veel MS-patiënten
  • Diabetespatiënten
  • Mensen met een hoge bloeddruk

Ook mensen met kanker lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties, omdat hun immuunsysteem vaak verzwakt is.

Moeder houdt haar kinderen thuis vanwege het coronavirus

Overdreven? Deze moeder, die anoniem wil blijven, vindt van niet.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Italië in lockdown, maar handhaven wordt moeilijk: 'De paniek hier is groot'

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore