Ga naar de inhoud
Energietransitie

'Aardgas blijft nodig om oudere woning op te warmen'

Veel oudere huizen zullen voor verwarming afhankelijk blijven van aardgas. Beeld © ANP

Nederlandse huizen moeten van het gas af. Maar volgens netbeheerders wordt het nog lastig om oudere huizen zonder aardgas op te warmen. De isolatie zou er niet goed genoeg zijn en het elektriciteitsnetwerk is er niet op berekend om alle oudere huizen elektrisch te verwarmen.

Dat schrijft het AD. Aardgas gaat in Nederland in de ban, dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. In 2021 moeten alle gemeenten een wijk aanwijzen die van het gas afgaat, zodat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnetwerk zijn losgekoppeld.

In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen.

Huiseigenaren
Lees ook:
Huiseigenaren afwachtend om aardgas adieu te zeggen

'We kunnen niet zonder gas'

Volgens netbeheerders Enexis, Liander en Stedin levert die energietransitie vooral bij oudere huizen problemen op. "We gaan weliswaar van het aardgas, maar we kunnen niet zonder gas", vertelt de directeur netstrategie van Enexis, Han Slootweg, in het AD.

"Je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag", legt Slootweg uit. Zelfs dan zouden er winterse dagen zijn waarop het niet lukt een oud huis voldoende op te warmen zonder aardgas.

Je woning verduurzamen

04:48
Van het gas af, hoe doe je dat?

Slecht geïsoleerd

Vooral huizen van voor 1980 zouden te slecht geïsoleerd zijn om met een warmtepomp op te warmen. Ook is het elektriciteitsnetwerk in oudere wijken niet zo zwaar uitgevoerd, waardoor elektrische verwarming onhaalbaar lijkt.

Stadsverwarming

Volgens de netbeheerders is stadsverwarming in dichtbebouwde stedelijke gebieden een mogelijke oplossing.

"Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt wat verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft."

Klimaatrekening
Lees ook:
Klimaatrekening hoger: 'Ik ga door met verduurzamen, het is maar geld'