Corona-update, stel je vraag

Hoeveel mensen zijn er genezen van het coronavirus?

08 maart 2020 15:07 Aangepast: 30 maart 2020 08:46

We horen veel over het aantal besmettingen en overleden mensen, maar hoeveel mensen zijn er genezen van het coronavirus? Dat vragen Jacqueline, Saskia, Paul zich af. Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in deze negende editie van de corona-update.

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we het eerst hebben over de vraag: wanneer ben je eigenlijk genezen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is iemand officieel genezen als hij of zij geen klachten meer heeft en twee keer negatief is getest op het coronavirus. Tussen die twee testen moet 24 uur tijd zitten. 

Mensen met milde of lichte klachten zijn over het algemeen na twee weken beter. Voor patiënten met zware klachten kan het herstel drie tot zes weken duren. 

Update 26 maart

Sinds 8 maart is het zo dat een patiënt als genezen wordt beschouwd wanneer hij of zij 24 uur geen klachten meer heeft. Mensen hoeven het RIVM, de huisarts of de GGD niet in te lichten. Hierdoor weten we dus niet hoeveel mensen genezen zijn.

Wereldwijd zijn er ruim 474.000 bevestigde besmettingen. Ruim 115.000 mensen zijn officieel genezen verklaard. In totaal zijn wereldwijd ruim 21.000 mensen overleden. 

Dan de situatie in Nederland. In Nederland zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 265 mensen besmet met het coronavirus. Drie personen zijn overleden. Het gaat om een 86-jarig man uit Hoeksche Waard, een 86-jarige man in Uden en een 82-jarige man in Sittard/Geleen. 

Het RIVM publiceert sinds 3 maart een kaart waarin de besmettingen per gemeente worden vermeld. Die kaart wordt elke dag geactualiseerd. Maar het RIVM geeft geen gegevens over mensen die weer genezen zijn.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wereldwijd ligt dat anders. De Johns Hopkins Universiteit houdt een kaart bij met realtime data over het aantal gediagnosticeerde patiënten met het coronavirus, het aantal overleden patiënten en het aantal patiënten dat gezond verklaard is.

De kaart is gebaseerd op informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het European Centre for Disease Prevention and Control ECDC. In de daadwerkelijke aantallen kunnen kleine verschillen zitten.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Volgens de kaart van de universiteit hadden om 15 uur 's middags 107.443 mensen het coronavirus. De meeste besmette mensen wonen in China: 80.695 mensen. Daarna zijn Zuid-Korea en Iran de landen met de meeste besmettingen; respectievelijk 7314 en 6566. Italië telt de meeste besmettingen in Europa: 5883. 

Het totaal aantal doden is 3646. In China overleden 2986 van die mensen. 233 in Italië, 194 in Iran en 50 in Zuid-Korea.

lbert uit Overijssel heeft zichzelf in quarantaine gezet.

Er heerst een toenemende angst bij ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, nu in Nederland de eerste persoon is overleden aan de gevolgen van het virus.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die genezen zijn van de ziekte, en dat zijn er veel meer dan het aantal mensen dat eraan overleed. Meer dan 60.000 mensen zijn hersteld, van wie de meeste mensen in de Chinese provincie Hubei: 45.222 mensen. In Iran zijn inmiddels 2134 mensen genezen, in Zuid-Korea 118, in Italië 589.

Kortom: we horen veel over het aantal toenemende besmettingen en doden wereldwijd. Maar er zijn ook duizenden mensen genezen van het virus. Een kleine nuance bij het aantal genezingen: tussen besmetting met het virus en genezing kunnen weken tijd zitten. De cijfers over genezing lopen daardoor achter op het aantal besmettingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore