Na RIVM-advies

Dilemma's Brabantse zorg, scholen en politie: wanneer blijf je thuis?

07 maart 2020 14:50 Aangepast: 07 maart 2020 17:30
Medewerkers van een ziekenhuis. Beeld © ANP

Het RIVM raadt mensen in Noord-Brabant aan bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Simpel gezegd: blijf thuis. Maar hoe zit het met mensen in de zorg, en bij de politie? En wat doen scholen?

"Het moeilijke met dit advies is dat het in de zorgsector heel veel vragen oproept en tot onduidelijkheid leidt", zegt Michiel van Erp, woordvoerder van Nu'91, een organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden.

Moeilijk dilemma

"Wat is nu precies het moment dat je thuis moet blijven? Welk kuchje is dat?" Volgens Van Erp wordt het zorgpersoneel op deze manier voor een moeilijk dilemma gesteld: als je tot de groep behoort die het RIVM benoemt, moet je als zorgmedewerker dan thuisblijven, ook al weet je dat dat leidt tot een acuut bezettingsprobleem en je daarmee je collega's in de steek laat?

"Het is normaal al zo dat er als mensen zich ziek melden, vooral in het weekend, al personeelsproblemen ontstaan. Dat wordt nu natuurlijk een nog groter probleem", concludeert Van Erp.

Schappen straks leeg door corona-uitbraak? Monique slaat alvast in

Het coronavirus is in Nederland, maar erg veel merken we er nog niet van. Voor sommige Nederlanders is het toch een reden om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo haalt Monique extra boodschappen: ''Je wilt de nooddingen in huis hebben.''

Nieuwe richtlijnen

Door de koepel van zorgorganisaties Actiz zijn in verband met het nieuwe coronavirus nieuwe richtlijnen verstrekt voor zorgmedewerkers. Uitgangspunt is dat de zorg voor ouderen en chronisch zieken hoe dan ook verleend moet blijven worden.

Voor zorgmedewerkers in Noord-Brabant geldt dat zij, als zij symptomen vertonen van verkoudheid, luchtwegklachten hebben en koorts hebben, thuis moeten blijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. 

Thuiszorgorganisatie Thebe in de regio Tilburg is in ieder geval nog niet bezorgd naar aanleiding van het RIVM-advies: "Vooralsnog zie ik geen bezettingsproblemen", zegt een woordvoerder. "Wij gaan ermee om naar bevind van zaken. Maar het is in de zorg niet ruim bemenst, dus we houden het goed in de gaten."

Miniatuurvoorbeeld
Volg ons liveblog

Coronacrisis: plannen voor afgrendeling Noord-Italië in de maak

Politie: diverse scenario's

De politie Oost-Brabant kan nog niet zeggen wat de impact van het RIVM-advies is. "We volgen het handelingsprotocol van het RIVM, in onze dienstverlening én als werkgever", zegt een woordvoerder.

"We houden rekening met diverse scenario's, en op basis daarvan kijken we hoe we de processen kunnen laten doorgaan. Ga bij gezondheidsklachten in overleg met je leidinggevende. Vanaf daar kijken wij verder."

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW volgt vooralsnog de landelijke richtlijn van het RIVM en GGD. Zelf heeft de werkgeversvereniging geen advies aan zijn Brabantse leden wat betreft extra coronamaatregelen, zegt Jan van Mourik, manager belangenbehartiging bij VNO-NCW Brabant Zeeland.

Scholenkoepel: wij volgen GGD

Scholenkoepel Xpect primair, waaraan 25 primaire scholen in Midden-Brabant zijn verbonden, adviseert medewerkers binnen te blijven als ze zich niet goed voelen.

"We weten simpelweg nog niet wat het RIVM-advies voor ons betekent. Morgen is er een bestuursoverleg om nadere stappen te bepalen. Daarin volgen wij de GGD."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Edwin en Vivian in Waalwijk geveld door corona: 'Voelde anders dan gewone griep'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore