Ga naar de inhoud
Quarantaine

Edwin en Vivian in Waalwijk geveld door corona: 'Voelde anders dan gewone griep'

Edwin en Vivian tijdens hun vakantie in Noord-Italië Beeld © Edwin Klaasen

Edwin Klaasen en zijn vriendin Vivian zitten thuis in Waalwijk in quarantaine, omdat ze positief getest zijn op het coronavirus. Nu de ergste klachten wat gezakt zijn, is het vooral een kwestie van de tijd doorkomen.

Het begon allemaal vorig weekend, toen ze terugkeerden van wintersport in Noord-Italië. Toen ze naar hun vakantie-adres vertrokken, was er daar nog niks aan de hand, maar dat veranderde gedurende de vakantie. Ze waren met zes stellen en al op de terugreis op zaterdag begonnen de eersten van de groep te kuchen. "Oh jee, corona, grapten we nog." 

Vrijwillig in quarantaine

Een dag later thuis werd het serieuzer en in de groepsapp van de wintersport bleek dat Edwin en Vivian niet de enige waren, bij wie er serieuze klachten waren. Ze besloten zelf maar direct het zekere voor het onzekere te nemen en gingen vrijwillig in quarantaine.

Ze vroegen iemand anders om boodschappen te doen. "Nou was ik ook ziek, dus het was logisch dat ik thuisbleef."

Zo vangen Nederlandse ziekenhuizen coronapatiënten op

01:26
De opvang van coronapatiënten gaat volgens strikt protocol. Alle ziekenhuizen van Nederland hebben standaardprocedures voor dit soort uitbraken. Hier legt het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

'Blij dat ik binnen ben' 

Ze zijn vooral blij dat ze adequaat gehandeld hebben, zegt Vivian. "Als er een oud iemand voorbij loopt, dan ben ik blij dat ik binnen ben. We willen niet dat anderen besmet raken."

Dat ze zelf de juiste voorzorgsmaatregelen namen was maar goed ook, want de GGD kon pas op woensdag bij hen langskomen. Al snel was duidelijk dat ze inderdaad Covid-19, de ziekte die je aan het coronavirus overhoudt, onder de leden hadden. En niet alleen zij, in totaal zes mensen van hun groep van 24 waren besmet.

Het contact met de GGD verliep en verloopt prima, vindt Edwin. "Ze bellen ons elke dag en ze zijn heel aardig." 

Anders dan gewone griep

Het ziekteverloop is volgens Edwin, althans in zijn geval, wel toch duidelijk anders dan bij een gewone griep. "Ik had geen spierpijn bijvoorbeeld, maar wel steken in de borst en tussen de schouders. En knallende hoofdpijn, dat draaien met je ogen pijn doet. Inmiddels valt het wel weer mee. Het was vooral maandag en dinsdag."

Nu gaat het een stuk beter met ze, en is daar een nieuw probleem: verveling.  Met een stel puzzels en met Netflix doden ze de tijd momenteel. En Edwin, bakker van beroep, bakt deze dagen extra veel. De vraag is of dat leuk blijft: ze moeten nog zeker een week binnen blijven.

Maar na het weekend kunnen ze beide weer aan het werk, maar dan wel vanuit huis. Idem voor de kinderen, die dan vanuit huis hun school weer oppakken.

Edwin: "We zijn wel weer toe aan vakantie."

Stopt
Lees ook:
Stopt de verspreiding van het coronavirus zodra de lente aanbreekt?