Moordenaar meldde zich

Cold case na jaren opgelost: 16 jaar cel voor liquidatie in Alkmaar in 2001

06 maart 2020 17:02
Op deze plek werd Coen de Nijs in 2001 op klaarlichte dag door zijn hoofd geschoten Beeld © Street view

Een 47-jarige man uit Estland is veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moord op de Alkmaarse kickbokser Coen de Nijs. Die werd in 2001 in het centrum van Alkmaar op klaarlichte dag van korte afstand door zijn achterhoofd geschoten, waarna de zaak jarenlang een groot mysterie bleef.

De zogeheten cold case bleef lange tijd onopgelost, totdat in 2019 opeens een man uit Estland, die in de gevangenis zat, zich meldde en de moord bekende.

'Kille liquidatie'

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zei de Est dat hij ruzie met De Nijs had gehad en dacht dat die een wapen trok. Volgens de rechtbank ging het echter om een 'goed voorbereide en kille liquidatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man legt in cel bekentenis af over liquidatie kickbokser Coen in 2001

Zo sloeg de moordenaar op de vlucht in een gestolen vluchtauto, die later uitgebrand werd teruggevonden. Volgens dagblad De Telegraaf was de Est een huurmoordenaar. 

Hogere straf

De straf is hoger dan de vijftien jaar die het Openbaar Ministerie had geëist, omdat de man nooit heeft verteld waarom hij De Nijs doodschoot. Dat is de nabestaanden van De Nijs na al die jaren onzekerheid zwaar gevallen, ziet de rechtbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore