Ga naar de inhoud
130 naar 100

OM verwacht boeteregen door verlaging maximumsnelheid

Beeld © ANP

Als de maximumsnelheid op de snelwegen volgende week naar 100 kilometer per uur gaat, zal dat in het begin een stuk meer boetes opleveren. Dat zegt het OM tegen RTL Nieuws.

Op verschillende snelwegen worden hardrijders beboet met behulp van trajectcontrole. Die controles zullen als de snelheidsverlaging ingaat, ook worden aangepast. Dat is een kwestie van een kleine aanpassing in de software, legt een woordvoerder van het OM uit.

Het OM verwacht dat door de wijziging in het begin een stuk meer boetes worden uitgeschreven. Ook omdat een groot deel van de automobilisten in een enquête van EenVandaag en het AD aangaf de nieuwe maximumsnelheid te negeren. "Als mensen eenmaal een boete op de mat krijgen, dan zullen ze daar wel snel vanaf zijn", zegt de woordvoerder.

'Helft
Lees ook:
'Helft dagelijkse weggebruikers gaat snelheidsverlaging 100 km/u negeren'

De nieuwe limiet zal volgens het OM lastig te missen zijn. "Naast de nieuwe borden komt die ook op hectometerpaaltjes te staan en in het begin waarschijnlijk ook nog op de matrixborden boven de weg."

245 euro boete

Op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, waar de maximumsnelheid overdag nu al 100 kilometer per uur is, zijn in 2019 een half miljoen snelheidsboetes uitgeschreven, blijkt uit cijfers van het CJIB.

Als je de nieuwe snelheidslimiet volledig in de wind slaat, dan is de boete niet mals. Rijd je 120 bij een maximumsnelheid van 100, dan moet je een boete van 130 euro betalen. Rijd je 130, dan is de boete zelfs 245 euro.