'Gebroken neus'

Advocaat: 'Taghi zwaar mishandeld bij aanhouding, gezicht bijna onherkenbaar'

06 maart 2020 12:36 Aangepast: 06 maart 2020 15:26
Zo ziet Ridouan Taghi er op dit moment uit. Beeld © Nieuwsuur

Volgens Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, is haar cliënt bij zijn aanhouding in Dubai zo zwaar mishandeld, dat zijn gezicht bijna onherkenbaar was geworden. Dat zei ze vandaag tijdens een rechtszitting in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam.

Daar is vandaag een inleidende zitting in het zogeheten Marengo-proces., waarin onder andere Ridouan Taghi terechtstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles wat je moet weten over het proces rondom Ridouan Taghi

Taghi wordt ervan verdacht dat hij een bende heeft geleid die een reeks liquidaties heeft gepleegd, waaronder de moord op advocaat Derk Wiersum. Verslaggever Eelco Hiltermann is aanwezig in de rechtbank.

De autoriteiten van Dubai hebben in december zelfstandig besloten Ridouan Taghi aan Nederland over te dragen. De overdracht vond daags na de arrestatie op 16 december van Taghi plaats. Speciale eenheden van de Nederlandse politie zijn naar Dubai gevlogen om hem op te halen, bleek vandaag tijdens de zitting.

'Gebroken neus'

Volgens Weski kon haar cliënt na de mishandelingen tijdens die arrestatie 'nauwelijks lopen door de zwellingen en verwondingen'. Eén van zijn ogen zou zijn dichtgeslagen en zijn neus zou zijn gebroken. Taghi zou daarover hebben geklaagd, maar hem werd opgedragen zijn mond te houden. 

Taghi is op 19 december met een gecharterd vliegtuig naar Nederland overgebracht en vastgezet in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

IJskoud

Eenmaal in Nederland gingen de ontberingen volgens Weski door. "Cliënt blijkt in een helikopter naar de EBI te zijn overgevlogen, nog steeds in de kleding die hij in Dubai al aan had. De deur van de helikopter moest in ijskoud weer openblijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ridouan Taghi houdt kaken stijf op elkaar tijdens verhoor

Taghi's advocaat heeft eerder al geprotesteerd over de gang van zaken rond de overdracht van Taghi van Dubai aan Nederland. Volgens Weski is er sprake geweest van een 'verkapte uitlevering' en zelfs van 'ontvoering'.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de raadsvrouw de rechter zal vragen de strafvervolging ongeldig te verklaren, maar volgens het OM zijn er geen rechtsregels of verdragsbepalingen geschonden met de overdracht van Taghi.

Dit zei de politie destijds over de arrestatie van Ridouan Taghi:

Belangrijkste uitspraken uit persconferentie aanhouding Taghi: 'Alles uit de kast getrokken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore