Peiling

Nederlander niet bang voor coronavirus, maar wast wel vaker handen

07 maart 2020 17:03 Aangepast: 07 maart 2020 17:18
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem ging deels dicht nadat bij een vrouw het coronavirus was vastgesteld. Beeld © ANP

Hoewel het coronavirus de afgelopen tijd ook in Nederland is opgedoken, zijn we ons er juist minder zorgen om gaan maken. Wel heeft 22 procent van de Nederlanders maatregelen genomen, zoals het in huis halen van mondkapjes of extra boodschappen. Veel mensen wassen hun handen vaker en beter dan eerst.

Dat blijkt uit een peiling van DVJ Insights, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. De enquête is sinds 3 februari driemaal gehouden, voor het laatst afgelopen donderdag.

Geen zorgen

Begin vorige maand gaf 53 procent van de Nederlanders aan zich geen zorgen te maken om het virus. Dat percentage is na de eerste meldingen van besmettingen in Nederland niet gedaald, maar juist gestegen: tot 58 procent.

Moeder houdt haar kinderen thuis vanwege het coronavirus

Je kinderen thuis houden vanwege het coronavirus. Overdreven? Deze moeder, die anoniem wil blijven, vindt van niet.

Veruit de meest genomen maatregel draait om de persoonlijke hygiëne: van de mensen die aangeven dat ze maatregelen hebben genomen, zegt 81 procent de handen vaker en/of beter te zijn gaan wassen. Een aantal andere maatregelen:

- desinfecterende handgel in huis halen (64 procent)
- geen handen meer schudden (47 procent)
- extra voorraden (lang houdbare) levensmiddelen kopen (39 procent)

Niet meer met de trein

Van mensen die maatregelen hebben genomen, zegt 34 procent plekken of evenementen te mijden waar veel anderen bij elkaar komen. 29 procent zegt zelfs 'zo veel mogelijk thuis' te blijven, een kwart mijdt contacten met anderen 'zo veel mogelijk'.

Daarnaast is 16 procent van hen huiverig geworden voor het openbaar vervoer: zij reizen niet meer met trein, bus, tram en metro.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Als het gaat om de maatregelen die van bovenaf worden opgelegd, vindt 56 procent van de ondervraagden dat de overheid voldoende doet om verspreiding van het virus te voorkomen. Een kwart vindt juist dat de overheid te weinig doet.

Gebieden afgrendelen

Mocht in bepaalde plaatsen of regio's het aantal besmettingen snel toenemen, dan vindt 56 procent van de ondervraagden dat die moeten worden afgesloten van de buitenwereld, zoals ook in China en Italië is gebeurd.

Dat veel mensen niet zo bezorgd zijn, komt mogelijk door de goede voorlichting: 69 procent van de ondervraagden is tevreden over de informatie die de overheid over het coronavirus geeft. En de aandacht ervoor in de media mag best een tandje minder, zegt 63 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Edwin en Vivian in Waalwijk geveld door corona: 'Voelde anders dan gewone griep'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore