Ga naar de inhoud
eCall

Automobilist zwaargewond, auto belt zelf 112 na ongeluk op A2

Een auto uitgerust met eCall. Beeld © ANP

Bij alarmcentrale 112 is vannacht een bijzondere melding binnengekomen. De hulpdiensten kregen een automatisch noodsignaal van een auto die op de A2 van de weg was geraakt. De bestuurder was door het ongeluk niet in staat om te spreken, maar kon door de automatische melding wel worden gevonden.

Het ging om een zogeheten eCall, waarbij een auto na een ongeluk vanzelf contact opneemt met de alarmcentrale.

Tegen bomen

Het ongeluk gebeurde rond 3.25 uur op de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel. Volgens AT5 vloog de man uit de bocht en kwam hij tegen een aantal bomen tot stilstand.

De automobilist raakte bekneld onder het dashboard en was door zijn verwondingen niet in staat om te bellen of te spreken, zo meldt de Amsterdamse zender. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

In het donker

De telefonist van de alarmcentrale hoorde alleen gekreun, maar omdat de auto de precieze locatie doorgaf konden de hulpdiensten de man in het donker toch vinden. 

De man zou in kritieke toestand naar een ziekenhuis zijn vervoerd.

eCall in alle nieuwe auto's

Alle nieuwe auto's in Europa moeten sinds 31 maart vorig jaar voorzien zijn van een noodoproepsysteem dat bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten waarschuwt.

Het zogenoemde eCall alarmeert via het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo het Europese noodnummer 112.

Ambulances, brandweerwagens en politievoertuigen kunnen zo sneller op de plek van het ongeluk komen. Volgens schattingen kan de reactietijd op het platteland worden gehalveerd. Ook in bebouwde gebieden wordt forse tijdwinst geboekt.

Bekijk hier de video:

03:14