Ga naar de inhoud
'Betuttelend'

'Helft dagelijkse weggebruikers gaat snelheidsverlaging 100 km/u negeren'

Iedereen mag straks nog maar 100 kilometer per uur. Beeld © ANP

De helft van de Nederlandse automobilisten die dagelijks rijdt zegt 'niet langzamer te gaan rijden' als de snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur volgende week wordt ingevoerd. Zij rijden liever door tot ze een boete krijgen, zo blijkt uit een enquête die onder 30.000 Nederlanders met een rijbewijs is afgenomen.

Dat schrijven het AD en EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Bijna de helft van de weggebruikers (46 procent) is tegen de maatregel, een even groot percentage is voor de maatregel (46 procent).

100
Lees ook:
100 is 100 zodra het bord er staat: 'De politie knijpt geen oogjes toe'

'Langer onderweg'

Er zijn echter grote verschillen tussen automobilisten die dagelijks op de snelweg komen en weggebruikers die niet vaak rijden. Van de 13.000 ondervraagde mensen die iedere dag de weg op moeten, vindt 61 procent dit een slechte zaak.

De meesten daarvan denken dat het onveiliger wordt en ze langer onderweg zijn. Anderen vinden het een betuttelende maatregel van de overheid. De helft van de dagelijkse automobilisten zegt de snelheidsverlaging te gaan negeren. Zij rijden liever door tot ze een bekeuring krijgen.  

De meeste niet-dagelijkse weggebruikers (56 procent) steunen de snelheidsverlaging juist wel. Bijna driekwart van hen zegt zich aan de maatregel te gaan houden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

'Politie knijpt geen oogjes toe'

Eerder waarschuwde minister Ferd Grapperhaus van Justitie eventuele snelheidsduivels. Vanaf het moment dat 100 van kracht wordt, wordt er ook gehandhaafd en riskeren automobilisten een bekeuring als zij toch nog harder rijden. "De politie knijpt geen oogjes toe", aldus Grapperhaus.

Veel borden worden aangepast:

03:07
Terug naar 100 km/u: hier maken ze de nieuwe verkeersborden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore