Ga naar de inhoud
'Vreselijk voor slachtoffers'

'Rechtbanken vol: tienduizenden zaken moeten worden uitgesteld'

De rechtbank in Den Haag. Beeld © Peter van der Struijs

De Nederlandse rechtbanken hebben capaciteitsproblemen, die inmiddels zo ernstig zijn dat er dit jaar ruim 20.000 zittingen uitgesteld moeten worden. De baas van het OM spreekt van 'een erg slechte ontwikkeling, die aan verdachten en slachtoffers lastig uit te leggen is'.

Dat zegt de topman van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, in een interview met De Telegraaf.

22.700 zaken uitgesteld

Het OM verwacht dat dit jaar 22.7000 zaken moeten worden uitgesteld omdat er geen rechters beschikbaar zijn. In de meeste gevallen gaat het om verdachten die voor de politierechter (14.000 zaken) of kantonrechter (6.500 zaken) moeten komen. Ruim 2.200 zaken die voor de meervoudige strafkamer zouden komen moeten ook worden uitgesteld.

Vrees
Lees ook:
Vrees voor vastlopen strafzaken: 'Extra geld NFI nu alweer op'

14 maanden wachten

Een slachtoffer moet door de vertraging gemiddeld 14 maanden wachten op de afhandeling van een strafzaak. Van der Burg noemt dat 'een slecht signaal' richting de maatschappij. "Je kunt niet aan verdachten en slachtoffers uitleggen dat ze langer dan een jaar moeten wachten voordat een zaak voor de rechter komt", vertelt hij aan De Telegraaf.

De rechtspraak is hier net zo bezorgd over als het OM en zet 'alles op alles' om iets aan de problematiek te doen, maar toch blijven zaken vertraging oplopen.

Topman
Lees ook:
Topman OM: maximumstraf doodslag moet omhoog

Bezuinigingen

Dat heeft een aantal redenen, maar volgens Van der Burg komen de wachttijden vooral door de jarenlange bezuinigingen. "Er werd af en toe wel extra geld beschikbaar gesteld voor op dat moment urgente thema’s, maar dat plakken met pleisters heeft het probleem niet opgelost."

Grote strafzaken

Daarnaast kosten grote strafzaken zoals die tegen de motorbende Caloh Wagoh en het liquidatieproces Marengo het OM en de rechtbanken veel tijd. "Er zijn op de voor- en achtergrond alleen al bij deze strafzaken zo’n tien officieren van justitie betrokken", legt de topman uit.

Inhoudelijke
Lees ook:
Inhoudelijke behandeling zaak-Ridouan Taghi pas volgend jaar

'Complexere samenleving'

Ook de 'complexere samenleving' zorgt volgens Van der Burg voor een grotere druk op de rechtspraak. Zo kosten drugszaken met een internationaal karakter en cybercriminaliteit de rechters en officieren veel tijd. Ook verwarde personen, die steeds vaker in een politiecel belanden, vragen tijd en aandacht van het rechtssysteem.

Desastreus voor slachtoffers

De voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, Rosa Jansen, maakt zich zorgen over de vertraagde strafzaken. In de krant vertelt ze dat de gevolgen voor slachtoffers dramatisch zijn. "Vooral bij zaken waarbij de verdachte niet vastzit zoals bij ernstige verkeerszaken. Het strafproces helpt bij de verwerking van leed. Voor slachtoffers en nabestaanden is het verschrikkelijk om te wachten."

Slachtofferhulp:
Lees ook:
Slachtofferhulp: 'Bescherm privacy slachtoffers met wit balkje'