'Stuitend en respectloos'

OM eist levenslang, tramschutter Gökmen T. blijft zwijgen

05 maart 2020 19:57 Aangepast: 05 maart 2020 23:49
Rechts René Verschuur, de vader van de omgekomen Roos, vandaag bij de rechtbank in Utrecht. Beeld © ANP

Gökmen T., de 38-jarige man die verdacht wordt van de aanslag op de tram in Utrecht vorig jaar maart, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt levenslang de cel in. Het OM zegt dat het een terreurdaad was. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

Het OM kwam vandaag in de rechtbank in Utrecht met zijn strafeis. Morgen komt de advocaat van T. aan het woord en kan de verdachte zelf nog iets zeggen.

'Stuitend en respectloos'

De officieren van justitie zeiden vandaag dat T. 'geen moment spijt heeft getoond en zelfs trots is' op zijn daden. Ook tijdens de strafzaak hebben zij 'geen moment de illusie gehad dat hij tot inkeer is gekomen of dat herhaling is uitgesloten'. Zijn opstelling in de rechtszaal de afgelopen dagen noemden ze 'stuitend en zeer respectloos'. Ze stelden vast dat T. de strafzaak 'als een bevestiging ziet dat de aanslag een succes was'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruglezen: levenslange celstraf geëist tegen tramschutter Gökmen T.

De 38-jarige Utrechter heeft eerder al bekend op 18 maart vorig jaar in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in zijn woonplaats van dichtbij het vuur te hebben geopend op medepassagiers en omstanders. Naast de vier dodelijke slachtoffers vielen meerdere gewonden.

Luid applaus

Voor de rechtbank in Utrecht noemden de aanklaagsters T. donderdag 'een uiterst gevaarlijk persoon' en de kans op herhaling 'aanzienlijk'. Dat maakt 'een optimale beveiliging van de samenleving noodzakelijk', zeiden zij. Direct na de eis klonk van de publieke tribune een luid applaus op. In de aanloop naar het moment dat de eis werd uitgesproken, had T. steeds harder zitten tikken op de tafel waaraan hij zat.

3D-animatie: hoe Gökmen T. door de tram ging

In een 3D-animatie is te zien hoe Gökmen T. tijdens de aanslag in Utrecht door de tram liep. De verdachte schutter selecteerde zijn slachtoffers op een 'niet-moslim-uiterlijk', zegt het Openbaar Ministerie.

De officieren noemden een terreurdaad bewezen, onder meer omdat de aanslag aantoonbaar als doel had de maatschappij te ontwrichten. "Door op klaarlichte dag in een willekeurige tram mensen dood te schieten, wilde hij de samenleving vrees aanjagen", zeiden zij. Volgens hen ging T. 'doelgericht' op pad.

Verminderd toerekeningsvatbaar

T. is vanwege een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken verminderd toerekeningsvatbaar, oordeelden deskundigen en vindt ook het OM. Behandeling hiervoor is mogelijk, maar 'dat wil niet zeggen dat het ook moet'. Bovendien gaf T. er geen moment blijk van zich te willen behandelen, aldus de aanklaagsters.

De rechtbank verwacht 20 maart uitspraak te doen.

Geen vraag beantwoord: 'Leed des te groter'

Het OM verwijt Gökmen T. dat hij geen openheid van zaken heeft willen geven over de motieven die hem dreven toen hij op 18 maart vorig jaar in en bij een tram in Utrecht vier mensen doodschoot en meerdere mensen verwondde.

Behalve twee verklaringen bij de onderzoeksrechter waarin hij blijk gaf van geloofsmotieven en brieven waarin hij verwees naar onrecht dat moslims is aangedaan, heeft T. geen vragen willen beantwoorden. "Waarom die dag en uitgerekend deze tram? We zullen het nooit weten", zei de aanklaagster. "Deze verdachte is met een vooropgezet plan van huis gegaan, maar heeft op die vragen geen enkel antwoord willen geven. Dat maakt het leed voor de slachtoffers en nabestaanden des te groter."

Bij de religieuze motieven van T. plaatst het OM vraagtekens. "Hij zegt dat hij handelde vanuit zijn geloof. Maar een getuige noemde hem een parttime moslim. Hij wil vrouwen geen hand geven, maar legt wel zijn hoofd op de schouder van een groepsleidster. Hij gelooft niet in onze democratie, maar vraagt wel een uitkering aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar Ministerie: 'Gökmen T. wilde zo veel mogelijk niet-moslims doden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore