Ga naar de inhoud
Nu 82 besmettingen

Grote problemen als er meer dan 1200 kwetsbare coronapatiënten zijn

Medewerkers van een ziekenhuis. Beeld © ANP

Als het coronavirus zo om zich heen grijpt dat meer dan 1000 tot 1200 kwetsbare patiënten in een geïsoleerde omgeving verpleegd moeten worden, ontstaan grote problemen. Dat staat in een verslag van een bijeenkomst dinsdag van de ministers Bruins (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie) met 25 burgemeesters, de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

In een presentatie die het RIVM daar heeft gehouden, staat dat zo'n 5 procent van de mensen die het virus oplopen, vooral ouderen en kwetsbare mensen, daar veel last van krijgen – soms zoveel dat een levensbedreigende situatie ontstaat.

"Dat laatste is het echte probleem. Wanneer de besmettingen te snel oplopen, is er onvoldoende capaciteit om kwetsbaren goed te verplegen." 

Coronadebat:
Lees ook:
Coronadebat: 'Blijf alert, ga niet hamsteren, mondkapjes Gamma zijn zinloos'

Als het aantal boven de 1200 kwetsbare patiënten komt, 'liggen alle bedden vol en is het verplegend personeel op', staat in het verslag. "Het is natuurlijk gerechtvaardigd stevige maatregelen te nemen om zo’n piek te voorkomen."

Sneller

Volgens het verslag kan dit betekenen dat er wellicht sneller dan verwacht maatregelen worden afgekondigd om besmettingskansen te verkleinen.

Coronacrisis:
Liveblog:
Coronacrisis: 46 nieuwe besmettingen, eerste coronadode in Nederland

Dan wordt gedacht aan maatregelen bij evenementen en op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zoals sportwedstrijden, stations en luchthavens. 

De nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid zal met de betrokken burgemeesters 'ijkpunten' opstellen zodat duidelijk is wanneer een evenement moet worden afgelast.

Minister Bruins maakte vandaag bekend dat er nu 82 besmettingen in Nederland zijn (zie video hieronder).

82 besmettingen in Nederland

01:38
"Stevige stijging maar het past volgens het RIVM in het beeld"