Datingapp Tinder gaat betaalde coaching aanbieden aan gebruikers die weinig matches scoren. ''Voor Tinder is dit een logische volgende stap", zegt Tinder-deskundige Elisabeth Timmermans. "Maar de vraag is hoe eerlijk dit is ten opzichte van de consument.''
De nieuwe dienst gaat Tinder Concierge heten. Die komt met 'profieladvies van een team van experts om zo je kans op matches te vergroten'.
De kosten komen te liggen tussen de 20 en 50 dollar per maand. Dat de prijs voor iedereen verschillend wordt, ligt voor de hand. Voor zijn andere betaaldiensten werkt Tinder ook al met dynamische prijzen. Tarieven zijn voor iedereen anders, afhankelijk van leeftijd en locatie.

Elisabeth Timmermans deed onderzoek naar datingapps en schreef er een boek over: Liefde in tijden van Tinder. Volgens haar is het heel logisch dat Tinder met deze nieuwe service komt. "Tegelijkertijd is de vraag of coaching je successcore wel echt kan beïnvloeden.''
Algoritme
''Het algoritme van Tinder bepaalt waarschijnlijk ook heel veel over je kans op succes, maar hoe dat algoritme precies werkt, weet niemand. Als je net op Tinder zit, zie je veel aantrekkelijke profielen. Hoe langer je op de app blijft, hoe meer aantrekkelijke profielen Tinder voor je verborgen houdt. Dat algoritme is de reden waarom ik twijfel of geld vragen voor coaching wel zo eerlijk is."
Do's en don'ts
Er zijn volgens deskundigen een paar dingen die je zeker wel en zeker niet moet doen op Tinder.
- Gebruik een duidelijke, recente foto waar je indruk mee maakt. De meeste mensen kijken naar de foto, niet naar de bio-tekst.
- Zorg dat je alleen op de foto staat, dus niet met vrienden. Belangrijker dan tonen dat je een leuk sociaal leven hebt, is ervoor zorgen dat er geen onduidelijkheid is over wie jij bent.
- Stem je foto af op wat je zoekt. Een foto in zwemkleding roept heel andere reacties op dan een portretfoto. En een zonnebril: nooit doen!
Uniformiteit
Er is voor Timmermans nog een andere reden om te twijfelen over het nut van betaalde coaching. "Er zijn inmiddels allerlei mensen en bureautjes die coaching aanbieden, maar al die coaches adviseren ongeveer hetzelfde. Als iedereen die adviezen volgt, krijg je uniformiteit. Alle profielen gaan op elkaar lijken. Dan spring je er dus juist weer uit als je het helemaal anders doet."
Tinder is ontzettend populair. In Nederland is het met afstand de meest gebruikte datingapp. De helft van de 2,8 miljoen singles in Nederland gebruikt Tinder weleens.
Een deel van hen betaalt, bijvoorbeeld om onbeperkt te kunnen swipen, om geen advertenties te zien of om te kunnen inloggen op andere plekken in de wereld, zoals je aanstaande vakantiebestemming.
Omzet
Qua omzet is Nederland belangrijk voor Tinder. Ons land staat op de achtste plaats met een jaaromzet van zo’n 15 miljoen euro, vlak achter Frankrijk. Dat is opmerkelijk, want in Frankrijk wonen vier keer zoveel mensen (en dus ook ongeveer vier keer zoveel singles) als hier.
Toch moet Tinder oppassen, want de datingapp van Facebook begint een geduchte concurrent te worden. Die werkt pas in twintig landen in Noord- en Zuid-Amerika en Azië.
Meer mogelijkheden
In die landen is de Facebook datingapp een groot succes, omdat hij meer mogelijkheden biedt dan Tinder. Gebruikers kunnen ook selecteren op bijvoorbeeld lengte, op wel of geen kinderen of op geloofsovertuiging. Voor veel mensen zijn dat soort dingen belangrijk voor een succesvolle match. De Facebook-datingapp komt dit jaar ook naar Nederland, is de verwachting.

Dating is dus echt big business geworden. Er zijn mensen die dat jammer vinden en terugverlangen naar hoe het vroeger ging. Met balboekjes, met vrienden die ontmoetingen arrangeerden tussen mensen van wie ze dachten dat ze wel bij elkaar zouden passen, of met anonieme liefdesbrieven in de bus.
Niet romantiseren
Volgens Elisabeth Timmermans is het een vergissing die tijd te romantiseren. ''Vroeger was het echt niet beter, gewoon anders. Toen had je weinig keus. Je was beperkt tot je eigen dorp of stad. Daar kon je best ongelukkig van worden. Voor mensen die niet heteroseksueel zijn, was het vroeger ook echt niet een betere tijd om een partner te vinden."
"Een ander verschil is dat mensen online hoger durven te mikken. Afgewezen worden via een app komt een stuk minder hard aan dan een blauwtje lopen in het echte leven. Je kunt tegenwoordig eens iets proberen wat je anders niet zou durven. Dan kan er misschien iets onverwachts gebeuren. Dat is een voordeel van deze tijd.''
'Het enige dat je je wel altijd moet blijven realiseren, zegt Timmermans, is dat de bedrijven achter datingapps niet zijn opgericht vanuit het 'altruïstische motief' jou gelukkig te maken. "Voor die bedrijven is het handel.''