Ga naar de inhoud
Snelheidsverlaging

100 is 100 zodra het bord er staat: 'De politie knijpt geen oogjes toe'

De maximale snelheid wordt verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Beeld © ANP

De verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur geldt zodra de nieuwe borden zijn onthuld. Vanaf dat moment riskeren automobilisten een boete als ze toch nog harder rijden. Ook als de borden twee dagen eerder worden geplaatst. "De politie knijpt geen oogjes toe."

Die waarschuwing komt van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur overdag zou ingaan op 16 maart, maar wegbeheerder Rijkswaterstaat heeft op veel wegen al ingepakte borden geplaatst. In de nacht van 12 op 13 maart begint de onthulling daarvan en vanaf dan geldt de nieuwe maximumsnelheid. 

'Kinderachtig'

PVV-Kamerlid Roy van Aalst vroeg Grapperhaus of er niet iets soepeler gekeken kan worden in de eerste dagen, omdat er een andere datum was gecommuniceerd. "Het zou toch wel kinderachtig zijn om mensen dan al de dag ervoor keihard op de bon te slingeren."

Ruim
Lees ook:
Ruim een derde van snelheidsboetes voor geringe overtreding

Maar Grapperhaus is onverbiddelijk. "Zodra ergens een bord staat, dan zal de politie handhaven. Dan is voor alle automobilisten de maximumsnelheid duidelijk aangegeven op 100 kilometer per uur." Zo is dat nu eenmaal in de verkeerswet geregeld, aldus de minister.

Hardere aanpak

"Wij handhaven altijd", zegt Grapperhaus. "Op die 100 kilometer worden gewoon alle handhavingsmiddelen ingezet." Als later blijkt dat nog een hardere aanpak nodig is, zal hij dat in het kabinet bespreken.

Hier worden de nieuwe verkeersborden gemaakt:

03:07
Dit bedrijf in Rijswijk profiteert van de aanpassing van de maximumsnelheid. Zij mogen namelijk de nieuwe verkeersborden maken.