Straf Jerry M.

'Verklaring Omtrent Gedrag moet verplicht worden voor sporttrainers'

05 maart 2020 16:53 Aangepast: 05 maart 2020 17:16
Beeld © ANP

De 59-jarige atletiektrainer Jerry M. is veroordeeld tot een celstraf van achttien dagen wegens ontucht met drie pupillen. Ook kreeg hij 162 dagen voorwaardelijk en een taakstraf. De trainer kon jaren actief blijven omdat er geen aangifte werd gedaan en het misbruik niet gemeld werd. Hoe kunnen jeugdclubs dit voorkomen? "Verplicht de VOG bij trainers en andere vrijwilligers."

12 procent van Nederlandse volwassenen die als kind aan sport deden, heeft op z'n minst één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit het rapport van de Commissie De Vries in 2017, die zo veel mogelijk meldingen van seksueel misbruik in de sport verzamelde.

2400 van de 26.500

Inmiddels zijn er, sinds dat rapport er ligt, bij sportclubs vertrouwenspersonen aangesteld en is er een meldplicht. Maar: er is geen verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Verenigingen mogen zelf beslissen of ze dat invoeren, en van 13 procent van de clubs in Nederland is bekend dat ze dat ook daadwerkelijk hebben gedaan. Bij 2400 verenigingen in Nederland moeten trainers een VOG kunnen laten zien, op een totaal van 26.500 verenigingen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jessica werd misbruikt door atletiektrainer Jerry M.: 'Ik wilde het vergeten'

De Nederlandse sportorganisatie NOC-NSF roept gemeenten op om de VOG bij sportclubs verplicht te stellen. Verenigingen zouden dan geen subsidie meer mogen krijgen als ze hun trainers en begeleiders niet verplichten een VOG aan te vragen.

Vriendschap en vertrouwen

"We willen dit jaar nog een campagne starten om clubs, sporters en ouders bewuster te maken van de mogelijkheden", vertelt Geert Slot, woordvoerder van het NOC-NSF.

"Een sportvereniging is vrijblijvender dan een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld. We kunnen clubs niets verplichten, iedereen kan een vereniging starten en zo’n club is vaak opgestart op basis van vriendschap en vertrouwen. Als je dan ineens om een VOG gaat vragen, kan dat als wantrouwen worden gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporters moeten seksueel misbruik zo veel mogelijk melden

Lastig

Ook Robert Kamper, vrijwilliger schaatsclub STW in Wageningen, beaamt dat het lastig kan zijn, zo'n VOG. "Vraag het maar eens bij die ene populaire trainer die al jarenlang bij de club zit."

Toch heeft schaatsclub STW in de afgelopen twee jaar van elke trainer en begeleider een VOG gevraagd. "Iedereen heeft er nu eentje", vertelt Kamper, die ook is aangesteld als vertrouwenspersoon van de club. "Een VOG is nu bij ons verplicht, en het was makkelijk in te voeren."

Wat is een VOG?

  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een werknemer of vrijwilliger in het verleden geen bezwaar vormt.
  • De VOG is een instrument dat ingezet kan worden om risico’s op grensoverschrijdend gedrag te beperken. 
  • Je krijgt een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie. De vereniging kan beslissen hoelang de VOG geldig blijft, ergens tussen 1 en 5 jaar.

Niet alles voorkomen

Wel is Kamper realistisch. "Een VOG voorkomt niet altijd iets, maar het kan helpen om publiekelijk uit te dragen dat je ervoor staat en er als club over nadenkt."

Wat Kamper heeft gemerkt: "Je moet er gewoon voor die VOG staan, als club, en uitdragen dat je dit wil invoeren. Dan gaat iedereen vanzelf wel mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore