Ga naar de inhoud
'Geen medische aanleiding'

Groningse studenten eerder terug van skivakantie in coronagebied Noord-Italië

Studentenvereniging Vindicat in Groningen

De 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat komen zaterdag al terug van een skivakantie in het Italiaanse Sestriere, dat in het uitbraakgebied ligt van het coronavirus.

Dat hebben diverse bronnen bevestigd aan RTL Nieuws. De studenten waren eigenlijk van plan om pas zondag thuis te komen, maar stappen nu morgenmiddag om 14.30 uur in de bus en komen een dag later in Groningen aan. 

Zekere voor het onzekere

"Hoewel er geen medische aanleiding voor is of reden voor zorgen willen wij het zekere voor het onzekere nemen", staat in een verklaring van Vindicat. "Dit met name voor de gemoedstoestand van leden en verwanten." 

De studentenvereniging meldt dat zij 'in constant overleg is over de voorzorgsmaatregelen bij terugkomst'. De leden worden daarover per mail geïnformeerd.

De GGD in Groningen laat weten dat de bussen met de studenten 'op een nog nader te bepalen locatie' gefaseerd worden opgevangen. "Daar geven we voorlichting, beantwoorden vragen en zo nodig controleren we hen. De details hiervoor werken we nu uit."

Aangescherpt reisadvies

Eerder deze week werd het reisadvies voor het gebied aangescherpt. Vindicat vertrok afgelopen zaterdag naar de skipistes in Sestriere, maar was aanvankelijk niet van plan om eerder terug te keren.

Verklaring Vindicat

Beste leden,

Na vijf mooie dagen, hebben wij in overleg met de betrokken partijen besloten om de reis met een dag in te korten. Vrijdag zullen we vertrekken, hierover krijgt iedereen nog een bericht. Hoewel er geen medische aanleiding voor is of reden voor zorgen willen wij het zekere voor het onzekere nemen. Dit met name voor de gemoedstoestand van leden en verwanten. Ondanks dat ons niet geadviseerd is vanuit het RIVM en de GGD om weg te gaan, hebben wij deze keuze gemaakt. Verder zijn wij uiteraard in constant overleg over de voorzorgsmaatregelen bij terugkomst. Jullie zullen hier zo snel mogelijk per mail van op de hoogte gesteld worden. Voor vragen kan je de Vakanski, het Lustrum, de Senaat en Skifest benaderen. Wij gaan er met zijn allen een mooie laatste dag van maken en hopen op jullie begrip voor deze beslissing.

Zo werkt een contactonderzoek na een coronabesmetting

01:20
Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

Mensenmassa's vermijden

"Ik denk niet dat we naar Italië waren gegaan als het huidige reisadvies van kracht was geweest op het moment van vertrek. Maar zaterdag was dat nog anders", zei Floris Hamann, rector en aanspreekpunt van Vindicat, eerder tegen RTL Nieuws. 

Het RIVM adviseerde de studenten om bij terugkomst grote mensenmassa's, zoals feesten en concerten te mijden.

Coronacrisis:
Volg ons liveblog
Coronacrisis: 46 nieuwe besmettingen, eerste coronadode in Nederland