Ga naar de inhoud
MH17-proces

Waarschuwing voor nepnieuws aan nabestaanden MH17

Het perscentrum in het Justitieel Complex Schiphol, waar het MH17-proces zal plaatsvinden. Beeld © ANP

Aan de vooravond van het grote MH17-proces krijgen nabestaanden een waarschuwing om alert te zijn op nepnieuws. De Stichting Vliegramp MH17 schrijft in een brief aan nabestaanden: ''U zult geconfronteerd worden met controversiële uitspraken. Het is meer dan normaal dat ze u kunnen raken.''

Het proces over MH17 begint maandag en er wordt meer dan een jaar voor uitgetrokken. Er zijn vier verdachten: drie Russen en een Oekraïner, maar de verwachting is niet dat ze zullen verschijnen in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol waar het proces wordt gevoerd.

'Russische
Lees ook:
'Russische burgers voorstander smartengeld MH17-nabestaanden'

Nabestaanden moeten zich er volgens de Stichting Vliegramp MH17 bewust van zijn dat er vanuit Rusland geprobeerd zal worden desinformatie en nepnieuws te verspreiden om de publieke opinie te beïnvloeden.

''Het ligt voor de hand dat de start van het strafproces 'buitenstaanders' ertoe zal bewegen u te confronteren met 'nieuws' waarbij u zich afvraagt waar dit nieuws vandaan komt, of het wel of niet volledig is en of het bedoeld is om iemand, bijvoorbeeld nabestaanden, te beïnvloeden of beschadigen.''

Kijk mee in de rechtszaal van MH17

01:04

400 journalisten

Er is grote internationale belangstelling voor het proces. Meer dan 400 journalisten uit tientallen landen hebben zich aangemeld om er bij te zijn.

In de brief wordt ook gewaarschuwd dat nabestaanden goed moeten nadenken als ze door die journalisten worden benaderd. Geef niet meteen antwoord, vraag  bedenktijd en check voor welk medium een journalist werkt, zijn een paar van de tips aan de nabestaanden.

Jeannes dochter kwam om bij ramp MH17

02:13
Vorig jaar sprak RTL Nieuws met Jeanne, die haar dochter bij de ramp verloor. "Haar vriendinnen worden nu moeder."