Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Welke mensen lopen het meeste risico op corona?

Beeld © RTL Nieuws

Elke dag beantwoorden wij vragen die jullie hebben over het virus. Voor de zesde editie geven we antwoord op de vragen die Bert, Ans en Naomi instuurden.

Zij vragen zich af wat de risicogroepen zijn en of je met een longaandoening zoals bijvoorbeeld astma meer risico loopt ziek te worden door het virus.

Zover bekend zijn er geen groepen die meer risico lopen om ziek te worden. Wel zijn er groepen die áls ze ziek worden, meer risico lopen op ernstige complicaties. Op basis van wat deskundigen ons vertellen, komen we tot de volgende lijst:

Update 26 maart:

Zwangere vrouwen maken niet meer of minder kans om het virus op te lopen dan niet-zwangere vrouwen. Voor mensen die immuunsysteem-onderdrukkende medicatie slikken, omdat ze bijvoorbeeld lijden aan reuma of de ziekte van Crohn, luidt het advies om extra aandacht te besteden aan hygiëne. 

Overzicht risicogroepen

  • Ouderen
  • Mensen met hart- en vaatziekten
  • Mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, zoals veel MS-patiënten
  • Diabetespatiënten
  • Mensen met een hoge bloeddruk

Ook mensen met kanker lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties, omdat hun immuunsysteem vaak verzwakt is.

Bronnen: RIVM, WHO

Risicogebieden

Huisartsen krijgen volgens Jako Burgers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap op dit moment vooral vragen van mensen die in de zorg werken en mensen die terugkomen uit risicogebieden, zoals het noorden van Italië. "Ze willen voorkomen dat ze een ouder familielid besmetten", zei Burgers eerder deze week. "De adviezen die we geven, zijn niet anders dan wanneer er een griepepidemie is."

Een mondkapje tegen corona, dat gebruik je zo

01:54
Verslaggever Britta Sanders laat zien wat wel en wat niet werkt.

Mensen die medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken, zoals MS-patiënten, lopen volgens de MS Vereniging een extra risico. Voor hen is de kans op complicaties bij een besmetting groter.

'Niet stoppen met medicijnen'

Woordvoerster Ellemieke de Wolf merkt wel dat veel mensen vrij nuchter blijven, zei ze eerder tegen RTL Nieuws. "Het virus is nog niet wijdverspreid, dus laten we het eerst maar eens afwachten." De vereniging raadt patiënten sowieso af te stoppen met de medicijnen. "Dat zou grote gevolgen hebben voor hun gezondheid", zegt De Wolf.

Ook goed om te weten: kinderen zijn géén speciale risicogroep. Het RIVM schrijft dat kinderen 'bijna nooit klachten krijgen van het nieuwe coronavirus'.

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via bovenstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.

Chronisch
Lees ook:
Chronisch ziek of op leeftijd? 'Vraag je bezoek de handen te wassen'