Alcohol in verkeer

Kwart 55-plussers stapt na flink borrelen gewoon op de fiets

05 maart 2020 11:12 Aangepast: 05 maart 2020 11:18
Driekwart van de fietsende 55-plussers houdt zich aan de alcohollimiet. Beeld © Getty Images.

Vorig jaar kwamen 228 fietsers om het leven in het verkeer. Het overgrote deel van hen was ouder dan 50 jaar. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft onderzocht hoe ouderen omgaan met alcohol op de fiets. "55-plussers moeten bewuster zijn van de gevaren."

Hoe ouder mensen worden, hoe kwetsbaarder ze zijn. En de snellere, elektrische fiets, die steeds populairder wordt, brengt meer risico's met zich mee.

Minder vaardigheden

Met het klimmen van de jaren neemt een aantal vaardigheden geleidelijk af, stelt VVN. En hoe ouder je wordt, hoe langzamer je herstelt van letsel.

Uit eerdere gezondheidsonderzoeken blijkt ook dat het ouder worden invloed heeft op het afbreken van alcohol. 55-plussers hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen dan jongere mensen: het alcohol blijft langer in hun bloed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thijs rookte een joint en stapte de auto in: 'Ik dacht dat het wel kon'

Veilig Verkeer Nederland liet onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel onderzoeken hoe 55-plussers hiermee omgaan. Uit het onderzoek blijkt:

  • Afgelopen jaar stapte een kwart van de 55-plussers met te veel alcohol op de fiets of elektrische fiets
  • Bij autorijden is dat anders: bijna 9 op de 10 keurt het af dat mensen met te veel alcohol op in de auto stappen

Verder blijkt dat 55-plussers redelijk goed weten hoeveel glazen alcohol zijn toegestaan. Toch hebben maar weinig 55-plussers kennis van de hoeveelheid alcohol van een standaardglas.

Half uur eerder sterven per glas alcohol

Alcohol is nog ongezonder dan gedacht. Wij vroegen eerder mensen op straat hoe veel zij eigenlijk drinken.

VVN wil dat ouderen bewuster zijn van de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer, in het bijzonder op de fiets.

"Wellicht een open deur, maar je kunt het voor jezelf heel makkelijk maken door bij verkeersdeelname zowel met de auto als op de fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul alcohol", zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. "Dus 100% Bob, 0% op. Veiliger voor jezelf en direct ook voor de overige verkeersdeelnemers."

Alcohol op de fiets: de regels

Volgens de wet mag je niet fietsen als je onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is net als in de auto of op de motor. Dit percentage bereik je na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. 

Je kunt een boete krijgen, maar de politie kan niet je rijbewijs innemen als je dronken op de fiets wordt aangehouden. Je kunt wel voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen.

Ook kun je als fietser worden veroordeeld als je het verkeer in gevaar hebt gebracht. Of een verkeersongeval heb veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaargewond is geraakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk de gevaarlijkste kruispunten bij jou in de buurt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore