'Enorm risico genomen'

Politie had 'verkenningsauto' moord Derk Wiersum al weken in vizier

04 maart 2020 18:21 Aangepast: 04 maart 2020 22:31
De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten Beeld © ANP

De politie had al ruim een maand een voertuig in het vizier dat werd gebruikt voor de voorverkenning bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om een Renault Megane, die zeker 26 keer door de straat reed waar Wiersum woonde.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Boulevard en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries spreekt van 'zeer gevoelige informatie' die nu naar buiten is gekomen. De auto werd augustus vorig jaar gesignaleerd bij een zogeheten 'inkijkoperatie' van de politie in een loods in Utrecht. Aan zeker één van de voertuigen die bij de inval werden aangetroffen, werd een baken bevestigd waardoor de politie de wagen zou kunnen volgen.

Politie greep niet in

Wiersum werd 18 september vermoord. In augustus reed de Megane zeker 26 keer door de straat waar de advocaat woonde. De politie greep niet in, terwijl ze wist dat de auto in gebruik was van een groep criminelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Giërmo B., verdachte van moord Derk Wiersum: 'Beïnvloedbaar en beperkt IQ'

Op de Renault Megane zaten gestolen kentekenplaten. Doordat de eigenaar vijf boetes op de mat kreeg, ontdekte hij dat zijn platen waren gestolen. Een week voor de moord op Wiersum deed hij aangifte van diefstal. Pas later werd bij het onderzoeksteam bekend dat de boetes waren uitgeschreven in de omgeving van Wiersums woning.

Enorm risico

Peter R. de Vries vraagt zich af of politie en justitie niet een 'enorm risico hebben genomen' door de wagen niet beter te volgen. "Anders was immers in een veel eerder stadium gebleken dat de gestolen auto in verband gebracht kon worden met Derk Wiersum en dat de advocaat van kroongetuige Nabil B. acuut gevaar liep. Er zijn immers een paar momenten geweest in deze kwestie waarbij men beslist alarm had geslagen, als men meer had opgelet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende van Taghi staat terecht: vijf vragen over het Marengo-proces

Het Openbaar Ministerie laat aan RTL Boulevard weten dat de inkijkoperatie in de loods in Utrecht werd gedaan 'op basis van verdenking van diefstal en heling, en mogelijke betrokkenheid bij ram- en plofkraken'. Het ging dus niet om liquidaties.

Camerabeelden

"De Renault is per 10 augustus verdwenen uit de loods en was niet voorzien van een baken", zegt het OM. "Pas daarna verschoof de verdenking van diefstal en heling, en mogelijke betrokkenheid bij ram- en plofkraken naar het scenario van het mogelijk faciliteren van liquidaties."

Pas achteraf, stelt het OM, is in het onderzoek naar de moord op advocaat Wiersum gebleken dat de Renault regelmatig bij hem door de straat reed. Dat zou zijn voortgekomen uit onderzoek naar onder meer telecomgegevens en camerabeelden van particulieren.

Verdachte moord Wiersum: 'Verschrikkelijk voor zijn vrouw en kinderen’

Verdachte Giërmo B. zei half januari in de rechtbank dat hij het vreselijk vindt wat er is gebeurd met advocaat Derk Wiersum. Maar hij ontkent elke betrokkenheid bij de liquidatie.

Een aanvechtbare verklaring, zegt Peter R. de Vries. "Ik heb het vermoeden dat het letterlijk de halve waarheid is. In een proces-verbaal staat: 'Het onderzoek-Buizerd richt zich op een criminele groepering die zich vermoedelijk bezighoudt met het stelen dan wel helen van voertuigen en/of het doen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van liquidaties of andere vormen van excessief geweld.' Hoe duidelijk wil je het hebben?"

Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. De hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. 

Voor de rechter

Zijn neef Anouar verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter. De 26-jarige man wordt ervan verdacht Wiersum samen met anderen te hebben vermoord. Voor de moord op de advocaat zitten nóg twee mensen vast, maar wie heeft geschoten, is niet duidelijk. Het OM denkt dat Anouar de moord heeft gecoördineerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore