Ga naar de inhoud
Coronavirus

900 Groninger studenten Vindicat in risicogebied, zondag komen ze terug

Het pand van Vindicat in Groningen. Beeld © ANP

De GGD Groningen bekijkt mogelijke maatregelen voor de terugkeer van 900 leden van de studentenvereniging Vindicat. Zij skiën deze week in het Italiaanse Sestriere, dat in het uitbraakgebied ligt van het coronavirus. Zondag keert de grote groep huiswaarts.

"We hebben dagelijks contact met de reisleiding", zegt een woordvoerster van de GGD. De gezondheidsdienst maakt zich op voor een drukke periode, waarin een grote groep studenten uit een risicogebied in de gaten moet worden gehouden. "We bekijken per dag of er eventuele signalementen van ademhalingsklachten en koorts bestaan binnen de groep."

Reisadvies

Deze ochtend scherpte het RIVM het reisadvies naar Noord-Italië aan. Er wordt afgeraden om naar het gebied te gaan, tenzij erg noodzakelijk. Vindicat vertrok afgelopen zaterdag naar de skipistes in Sestriere. Het RIVM adviseert de studenten om bij terugkomst grote mensenmassa's, zoals feesten en concerten te mijden.

"Wij volgen het advies van de professionals", stelt Floris Hamann, rector en aanspreekpunt van Vindicat. "Ik denk niet dat we naar Italië waren gegaan als het huidige reisadvies van kracht was geweest op het moment van vertrek. Maar zaterdag was dat nog anders."

Code
Lees ook:
Code oranje voor Noord-Italië, maar geld terug niet gegarandeerd

De GGD zegt dat ze voorafgaand aan de skireis zorgen hebben geuit over de reis. "Dat hebben wij als overweging meegegeven", stelt de woordvoerster. Floris Hamann van Vindicat zegt dat die zorgen helemaal niet bij Vindicat zijn gemeld.

Kamervragen

Kamerleden Harm Beertema en Chris Jansen (PVV) stelden gisteren vragen over de skireis van de studentenvereniging. Het tweetal beoordeelt de timing van de wintersport als 'onverstandig' en vraagt zich af wat voor maatregelen worden genomen om de Groningse gemeenschap te beschermen tegen nieuwe besmettingen.

SP-Kamerlid Maarten Hijink sluit zich daarbij aan. Hij zegt tegen RTL Nieuws te willen weten of er geen zwaarder beroep kan worden gedaan om deze reizen tegen te houden. "We willen ook weten wat er gaat gebeuren bij terugkomst. Hoe houden we deze 900 studenten in het vizier om te voorkomen dat ze niet allerlei mensen gaan besmetten?"

Zo werkt een contactonderzoek na een coronabesmetting

01:20
Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Volgens Hamann vertoont nog niemand van de Vindicat-leden symptomen van verkoudheid of koorts. Ook heeft nog niemand zich bij hem gemeld met het verzoek eerder naar huis te gaan vanwege het risico. 

"Iedereen is vrij in zijn of haar keuze", vertelt hij. "Als er iemand naar huis zou willen, dan regelen we dat. Er gaat sowieso een aantal studenten eerder terug vanwege colleges."

Geen vakantie

Voor Hamann betekent het veelvuldige overleg met de GGD, het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken dat hij deze week zelf niet aan skiën toekomt. "Jammer. Maar dat is nu eenmaal de situatie, en daar moet ik mee dealen." 

Nederlanders in coronagebied Italië: 'Wij blijven skiën'

01:08
De studenten van Vindicat zijn niet de enige wintersporters in het noorden van Italië.