Onderzoek

Jonge wolf doodgereden op Noord-Veluwe

04 maart 2020 13:50 Aangepast: 04 maart 2020 14:43
Een speciale 'zweethond' wist de dode wolf op te sporen. Beeld © Ger Verwoerd / Geldersch Landschap & Kasteelen

Treurig nieuws uit de Noord-Veluwe: in de buurt van Epe is vanochtend een jonge wolf doodgereden. Dat heeft boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap en Kasteelen gezegd.

Verwoerd vond het dode dier. Het kadaver is inmiddels voor onderzoek naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht.

Zweethond

De automobilist die de wolf in de schemering aanreed, had dat gemeld bij de politie. Die waarschuwde volgens Verwoerd het Groen Netwerk, een samenwerkingsverband van boswachters.

Boswachter Verwoerd werd ingeschakeld om met een zogenoemde 'zweethond' te gaan zoeken in de buurt van de aanrijding. Dat is een hond die wilde dieren op kan sporen.

De hond wist het spoor van de wolf op te pakken en natuurbeheerders naar het dier te leiden. De wolf was toen al overleden. Een wolvenkenner heeft het dode dier opgehaald en naar Utrecht gebracht, aldus Verwoerd.

Jong mannetje

Daar wordt sectie verricht op de wolf en onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. De universiteit van Wageningen doet DNA-onderzoek en heeft de plek onderzocht waar het dier is gestorven.

Volgens boswachter Verwoerd gaat het om een jong mannetje. Of de doodgereden wolf een jong is uit het nest dat vorig jaar werd geboren op de Noord-Veluwe moet uit het onderzoek blijken.

Wolvenpaar met jongen

Het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging gaat daar wel vanuit, zegt Glenn Lelieveld. "Aan foto's van het gebit is te zien dat het om een jong dier gaat, waarvan het gebit nog niet erg is afgesleten." Daarnaast heeft de aanrijding plaatsgehad in het territorium van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe dat vorig jaar jongen kreeg. 

Deze bijzondere beelden van de jongen werden vorig jaar zomer door de provincie Gelderland gedeeld:

Helft nest overleeft eerste jaar

Vorig jaar zijn in totaal vijf welpen geboren. Hoeveel jonge wolven nog in leven zijn, is niet bekend. "Het is normaal dat de helft van elk nest wolven het eerste jaar niet overleeft. Doodsoorzaak is meestal een aanrijding, maar soms krijgen ze ook een dodelijke trap van bijvoorbeeld een edelhert", aldus Lelieveld.

Wolvendeskundigen verwachten dat het wolvenpaar op de Veluwe dit voorjaar weer voor jongen gaat zorgen.

Vorig jaar werd wolvenpoep gevonden op de Veluwe:

Door een drol op een wandelpad was vorig jaar heel de Veluwe in rep en roer.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar komt dat wolventoerisme op de Veluwe toch vandaan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore