Kortere middagpauze

Meer basisscholen passen lestijden aan, vooral vanwege vrijwilligerstekort

04 maart 2020 08:04 Aangepast: 04 maart 2020 08:05
Steeds meer basisscholen werken met andere lestijden. Beeld © ANP

Steeds meer basisscholen stappen over op andere lestijden, waarbij de middagpauzes korter en schooldagen eerder afgelopen zijn. Vooral een tekort aan vrijwilligers is een van de redenen dat de scholen de lestijden aanpassen.

Dat blijkt uit een onderwijsonderzoek van DUO onder 400 scholen.

Dag beter indelen

De middagpauze op basisscholen zorgt al langer voor problemen. De onderwijsinstanties hebben moeite om voldoende ouders of vrijwilligers te vinden om de kinderen te begeleiden.

Ook ouders zelf hebben in veel gevallen aangegeven andere schooltijden te willen, omdat zij zo hun dag beter kunnen indelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een tussenjaar na de basisschool: 'Kinderen krijgen er zelfvertrouwen van'

Korte middagpauze

Ruim een kwart van de basisscholen (26 procent) werkt tegenwoordig met een continurooster. Daarbij hebben de kinderen een korte middagpauze, zijn ze op woensdagmiddag vrij en sluiten de scholen op de andere dagen de deuren om 14.45 uur. 

Ruim een derde van de scholen in Nederland (37 procent) begint traditioneel nog tussen 08.30 en 08.45 uur en eindigt tussen 14.30 en 15.30 uur. In het schooljaar 2011-2012 was dat nog 77 procent.

De kinderen in de onderbouw zijn in veel gevallen ook op vrijdagmiddag vrij. 24 procent van de basisscholen in Nederland hanteert een zogenoemd vijf-gelijke-dagenmodel: vijf dagen identieke schooltijden, geen vrije middagen, een middagpauze en een eindtijd tussen 14.00 en 14.30 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leraren willen statistiek op basisschool en 'digitale geletterdheid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore