Passende vergoeding

Einde aan onbetaalde stage mbo'er: vergoeding wordt verplicht

03 maart 2020 22:21 Aangepast: 04 maart 2020 09:43
Archieffoto mbo-studenten die les volgen via hun smartphone Beeld © ANP

Goed nieuws voor mbo'ers: ze krijgen allemaal recht op een vergoeding als ze stage lopen. Die verplichte 'passende vergoeding' moet ten minste de onkosten dekken die een stagiair maakt, zegt verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven.

De onderwijsminister omarmt hiermee een plan van GroenLinks dat ervoor moet zorgen dat leerwerkbedrijven hun stagiairs uit het mbo niet langer geen enkele vergoeding geven. Tweede Kamerlid Niels van den Berge van Groenlinks zei dat er grote verschillen zijn in wat mbo-stagiairs krijgen. Sommige bedrijven betalen netjes een vergoeding, maar anderen denken het volgens hem af te kunnen doen met een gratis lunch. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie

Vergoeding vastleggen 

Een leerwerkbedrijf moet straks vastleggen wat het een passende vergoeding vindt. De SBB, waarin het mbo en het bedrijfsleven samenwerken, gaat erop toezien dat die hoog genoeg is en dat de werkgever die ook uitkeert.

Van Engelshoven noemt het goed dat we dat recht vastleggen. Ze blijft werkgevers bovendien oproepen fatsoenlijke stagevergoedingen te betalen. Dat is wel zo eerlijk, en bovendien 'zou je toch gek zijn' als je de kans laat lopen in deze krappe arbeidsmarkt studenten aan je te binden, zegt ze.

Kim stopte met mbo-opleiding na discriminatie tijdens stage

Kim den Daas wilde ooit juridisch medewerker worden. Tijdens haar stage bij een supermarkt ging het mis. Ze werd gediscrimineerd en eigenlijk weggepest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van