Jurylid nieuwe tv-show

Professioneel legobouwer Bas krijgt betaald om met lego te spelen

12 april 2020 13:21 Aangepast: 18 maart 2021 11:41
Brickmaster Bas Brederode. © RTL/William Rutte Beeld © RTL

Bas Brederode (43) krijgt betaald om de hele dag met lego te spelen. Jaren geleden verhuisde hij naar Denemarken waar hij bouwmodellen bedenkt die hier in de speelgoedwinkels eindigen. Nu is hij even terug in Nederland om als het mysterieuze tv-jurylid 'de Brickmaster' legoprojecten te beoordelen.

"Het meest verschrikkelijke geluid is nog steeds een legoblokje dat in de stofzuiger verdwijnt", vertelt Bas. Zijn hele leven draait om die kleine, gekleurde blokjes en poppetjes. "Kijk, dit is een van mijn eerste ruimteschepen", zegt hij terwijl hij een klein, grijs gebouwd ruimteschip omhooghoudt. "Ik dacht als kind dat het een enorm schip was, maar toen ik het jaren later na bouwde, bleek hij toch een stukje kleiner."

Tv-carrière

We spreken Bas op de set van Lego Masters, het programma was gisteren voor het eerst te zien. Acht duo's uit Nederland en België maken tegen een tikkende klok spectaculaire bouwwerken van legoblokjes. Zonder bouwtekening uiteraard. Bas heeft zijn creatieve kantoor even verruild voor een tv-carrière als 'Brickmaster'. Hij beoordeelt de bouwwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruben Nicolai zal nieuw programma LEGO Masters presenteren

De professionele legobouwer draagt gekleurde sneakers, een groene hoody, heeft zijn haren in een knotje en een strak getrimd baardje. Hij woont en werkt in Denemarken. Elke dag rijdt hij naar Billund, waar het hoofdkantoor van Lego is gevestigd. Jarenlang was hij de enige Nederlandse ontwerper.

Zijn trots

Het duurt even voordat een bouwset in de winkels ligt. "Ik hou met alles rekening: hoeveel steentjes passen er in een doos, welke kleuren kan ik gebruiken, voldoet het aan de prijs?"

Als het nodig is ontwerpt hij de steentjes ook. Zijn trots: de 1x1x3. "Dus een blokje van 1 bij 1 en 3 hoog. Dat bestond nog niet. Voor dit blokje moest je drie losse eentjes stapelen. Zo'n torentje is kwetsbaar, want er zitten twee breekpunten in."

'Ik sorteer niet op kleur'

Zijn hele leven bouwt Bas al. Als achtjarige maakte hij ruimteschepen na van tv. "Voor mijn gevoel maakte ik de grootste raketten van de wereld. Daar speelde ik een paar weken mee en dan haalde ik ze weer uit elkaar." De blokjes gingen dan netjes uitgesplitst in de officiële bewaardoos. "Ik sorteer niet op kleur, maar op vorm. De raampjes, alle dingen waar een hendeltje aan zat, de antennes en de poppetjes."

Tot zijn moeder zei: 'Zo kan ik je niet helpen zo, dit is hartstikke irritant. Kun je het niet op kleur doen?' "Onder veel gemor sorteerde ik het op kleur, maar daar baalde ik van, want ik kon veel minder snel de stukjes vinden en dus minder snel bouwen."

Alle deelnemers en de presentatoren van Lego Master. Alle deelnemers en de presentatoren van Lego Master.

'Ik ging ook stappen'

Zijn verzameling was gestructureerd. Voor elke verjaardag belde hij zijn ooms om specifieke doosjes te vragen zodat zijn ruimtevaartcollectie verder werd uitgebreid. Hij bouwde vliegtuigen op schaal en kocht een nieuw setje alleen voor de onderdelen die erin zaten, zodat hij een inklapbaar landingsgestel kon bouwen.

Een studie tot industrieel ontwerper jaren later paste dan ook goed bij hem. Tijdens zijn studie kwam de eerste lichting Star Wars-Lego uit. "Uiteraard kocht ik alle doosjes. Ik was niet de hele tijd aan het bouwen hoor, ik ging ook stappen en had een sociaal leven. Maar als ontspanning bouwde ik en deed ik mee aan online wedstrijdjes."

Ingevlogen naar Denemarken

Nog voor zijn afstuderen kwam er een vacature bij Lego, zijn droombaan. "Dit is mijn kans! dacht ik. Na mijn sollicitatiebrief werd ik ingevlogen naar Denemarken. Maar ik was zo nerveus dat ik de sollicitatieprocedure niet redde. Anderen waren gewoon beter." Zijn droom vervloog toen de afwijzingsbrief op de mat viel. Onderaan stond wel één hoopvolle zin: probeer het later nog eens.

Op de set van Lego Masters. Op de set van Lego Masters.

Dat deed hij. Na een aantal jaar werken, hij bedacht vooral concepten voor kinderen, hoorde hij via een vriend die wel bij Lego werkte dat er weer vacatures kwamen. "Nu had ik niks te verliezen. Ik had werk, een vriendin, had mijn leven op orde. Ik dacht niet meer: dit is mijn enige kans en ging heel relaxt die sollicitatie in." Dat ging goed, hij kreeg zijn droombaan. "Mijn vriendin en ik verhuisde zonder twijfel naar Denemarken."

Dochter is mini-ontwerper

Daar wonen ze nu zo'n dertien jaar. Ze kregen er twee kinderen; zijn dochter is nu tien en zijn zoon acht. "Mijn dochter is een mini-ontwerper. Tijdens schoolvakanties nemen veel medewerkers hun kinderen mee naar werk. Onze kinderen spelen met de producten die nog niet in de winkel liggen. Voor ons is dat een extra testronde, we evalueren de producten samen met hen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Legotheek in Eefde draait overuren: 'Iedereen wil de grootste doos'

Dat is niet alleen gezellig, ook nuttig. "Mijn dochter kan heel goed vertellen wat ze leuk vindt, wat niet en wat zij zou doen om een product beter te maken. Ze kan goed haar ideeën overbrengen en bouwt als een machine. Laatst kreeg ze het Hogwards-kasteel van Harry Potter. Echt een grote set. Op mijn werk had ze één zakje gedaan. Daar is ze wel een paar dagen mee bezig, dacht ik. De volgende dag kwam ik uit werk en was ze al klaar."

Vriendin liever buiten

Het gezin doet ook andere dingen dan met lego spelen. "Mijn vriendin is als enige in huis geen legofanaat. Ze vindt lego wel lekker creatief, maar is liever buiten bezig. Ik ook hoor. Denemarken is rustig en heeft veel natuur. Ik doe aan astrofotografie en kan uren buiten zijn. Het liefst gaan we elke zomer op wandelvakantie."

En als het regent? Tja, dan worden toch de blokjes er weer bij gepakt. "Onze personeelswinkel is echt een snoepwinkel. Dus ja, we hebben veel lego thuis."

Niet alleen voor kinderen

Ook in de studio staan bakken vol kleurrijke blokjes waar de deelnemers, maar ook Bas, graag in graaien. "Lego is voor iedereen, dat zie je wel in het programma. Veel mensen gebruiken lego als ontspanning. Dat laten de deelnemers ook zien. Het zijn enthousiaste duo's die bouwen omdat ze het leuk vinden. Lego is echt niet alleen voor kinderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore