Zoek op

Natte, warme februari: zo veel regende het bij jou

03 maart 2020 16:54
Carnavalsvierders in Den Bosch haalden een nat pak. Beeld © ANP

Parapluverkopers waren misschien blij vorige maand, de rest van Nederland toch wat minder: februari van dit jaar was uitzonderlijk nat. Het regende 2,5 keer zo veel als normaal in februari.

Bij het KNMI in De Bilt viel 157 millimeter regen, waarmee het zelfs de op één na natste februari ooit gemeten was.

15 graden

Naast nat was het ook warm: gemiddeld 7,2 graden. Normaal is het in februari maar 3,3 graden. Op de 16de februari was het in het grootste deel van het land boven de 15 graden. In Arcen in Limburg werd het die dag zelfs 18,3 graden.

Hoe nat het was, verschilde wel per plek: in het noordoosten viel een stuk meer regen dan in het zuidwesten van Nederland.

Zo veel regen viel er bij jou  

Volgens Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar, hangen de hoge temperaturen en forse regen met elkaar samen. "In februari kwamen er veel storingen van zee over Nederland heen. Die lucht bevat veel vocht. Ook is hij warmer, omdat het zeewater minder snel afkoelt dan land."

Als het echt koud is, komt de lucht volgens De Jong vaak uit het oosten. "Vanuit koude gebieden waait het dan over land naar Nederland toe. Die lucht is ook vrij droog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze winter in top drie van warmste winters ooit, strandtenten worden al opgebouwd

De regionale verschillen zijn deels toeval, zegt De Jong, maar ook in een klein, plat land als Nederland heeft het landschap effect op het weer.

"Je ziet bijvoorbeeld dat de Veluwe wat hoger ligt, waardoor de wolken worden tegengehouden en het meer regent in het gebied ervoor. Net zoals je in het buitenland soms wolken tegen de bergen kan zien botsen."         

Er zijn steeds vaker extreme buien

De verwachting is dat er steeds vaker heftige regenbuien gaan vallen, maar hoeveel kan ons riool eigenlijk aan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore