Ga naar de inhoud
Dreigende tekorten

Opleiding tandheelkunde in de problemen door coronavirus

Beeld © iStock

De Nederlandse opleiding tandheelkunde in Amsterdam kampt met een tekort aan mondkapjes. Veel van de fabrieken die ze maken staan in China en juist daar worden de maskers massaal ingekocht door de bevolking. Er blijven dus maar weinig mondkapjes over voor de export.

"Als we in vol bedrijf doorgaan hebben we een voorraad voor drie à vier weken", zegt Frank Abbas van Acta, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. "Dan moeten we alle zorg staken", legt hij uit. "Vanaf vandaag geven we daarom voorrang aan de spoedeisende hulp en lopende behandeltrajecten, bijvoorbeeld een kroon die nog geplaatst moet worden."

Bij Acta, waar de dagelijkse tandheelkundige zorg wordt uitgevoerd door studenten in opleiding, worden iedere dag tussen de driehonderd en vijfhonderd patienten geholpen. 

Zoektocht
Lees ook:
Zoektocht naar 'patient zero' coronavirus in volle gang

"We hebben een belangrijke zorgfunctie", zegt Abbas. "We gaan nu terug naar minder dan een kwart van de behandelingen en misschien moeten we binnenkort nog verder afschalen."

Vertraging studenten

Acta is al een maand bezig om via allerlei kanalen mondkapjes aan te schaffen, maar krijgt minder geleverd dan dat er nodig is. De meeste fabrieken staan in China en daar is de vraag naar mondkapjes onder burgers zo groot dat er nauwelijks wordt geëxporteerd, volgens Abbas. "Ze schaffen massaal mondkapjes aan. Daar zijn we in de zorg de dupe van."

Het dreigende tekort aan mondkapjes heeft ook consequenties voor studenten tandheelkunde. Enkele studenten zijn bang dat ze studievertraging oplopen omdat ze niet meer kunnen oefenen op patiënten. De opleiding heeft daarom besloten dat alle resterende zorg zal worden uitgevoerd door de studenten in het laatste jaar, die dan dus geen vertraging meer oplopen.

Zo onderzoekt de GGD mogelijke nieuwe besmettingen

01:20
Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Ook bij de opleiding tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen is de voorraad mondkapjes beperkt. Een woordvoerder noemt de problemen nog lang niet zo groot als in Amsterdam. "We hebben een voorraad voor vier tot vijf weken. Er zijn wat vraagtekens bij een levering die we in april verwachten, maar dat is nog ver weg. We kunnen gewoon alle patiënten blijven ontvangen. Alleen in de opleidingen worden wat minder mondkapjes gebruikt."

Er moet wat gebeuren

"Het lijkt er niet op dat het probleem snel opgelost wordt", zegt Frank Abbas. "Later deze week overleggen we met het ministerie. We hopen daar op een oplossing." De overheid kan bijvoorbeeld fabrikanten dwingen om eerst aan ziekenhuizen en zorginstellingen te leveren. Abbas vervolgt: "Er moet wel wat gebeuren. En dan hebben we het nu nog steeds over een ziekte die nog niet heel ernstig is in Nederland."  

Uitvaarten
Lees ook:
Uitvaarten en corona, hoe ga je ermee om? Plaats glazen plaat op de kist