Covid-19

Vijf nieuwe patiënten met coronavirus, in totaal 23

03 maart 2020 12:59 Aangepast: 03 maart 2020 17:46
Beeld © ANP

Het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus (Covid-19) is opgelopen met vijf. In totaal zijn er nu 23 bevestigde gevallen van patiënten met het virus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eerder leek het te gaan om zes nieuwe gevallen, maar één hiervan bleek het virus toch niet te hebben.

Alle patiënten zijn onlangs in Noord-Italië geweest, of zijn gezinscontacten van een eerdere patiënt. Van enkele patiënten is de bron van de besmetting onbekend. Uit voorzorg zitten ze allemaal in thuisisolatie. 

Zo vangen Nederlandse ziekenhuizen coronapatiënten op

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht legt uit hoe het in zijn werk gaat

Het kabinet kwam vanochtend bijeen voor een crisisoverleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na afloop van dat overleg verklaarde premier Rutte dat er maatregelen klaarliggen voor een volgende stap, mocht het virus toch fors verder om zich heen grijpen. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Coronacrisis: 15 nieuwe besmettingen in Nederland

Het RIVM adviseert minister Bruno Bruins (Medische Zorg) om te kijken hoe er meer zorgpersoneel kan worden aangetrokken om de verspreiding van het virus in te dammen. Ook moet er worden gekeken worden naar alternatieve behandellocaties, zoals verpleeghuizen.

Beschermingsmiddelen

Voor extra personeel kan worden gekeken naar privéklinieken of defensie, suggereert het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM. Behalve aan verpleeghuizen kan er voor behandeling ook worden gedacht aan kazernes of verpleegtenten.

Bruins onderzoekt of er in Europees verband een voorraad beschermingsmiddelen kan worden aangelegd, zoals mondkapjes voor zorgmedewerkers. Tot dusver zijn er geen signalen dat er grote tekorten ontstaan, maar de vraag neemt wel toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore