Ga naar de inhoud
Ouderen en alleenstaanden

Steeds meer mensen naar voedselbank, maar schaamte blijft groot

Opnieuw is het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank gestegen. Het waren er 151.000 in 2019, 8 procent meer dan het jaar daarvoor.

Maar Voedselbanken Nederland is ervan overtuigd dat het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig honger heeft, veel groter is dan de groep die nu wordt geholpen.

Voedselbankklanten
Lees meer
Voedselbankklanten eten te ongezond

Schaamte

Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor hulp. Meer dan de helft van de klanten doet binnen een jaar geen beroep meer op de voedselbank.

Jacco geeft niet op na brand voedselbank

01:41
Een grote klap voor arme gezinnen in Woudenberg eind vorig jaar toen de voedselbank in vlammen opging. Maar Jacco geeft niet op: 'Mensen zijn van ons afhankelijk'

Ouderen en alleenstaanden

Vooral ouderen en alleenstaanden deden vorig jaar vaker een beroep op voedselhulp. Eenpersoonshuishoudens zijn met 44 procent de grootste groep klanten.

Vorig jaar meldden zich wekelijks 35.000 huishoudens die voor een korte of langere periode afhankelijk waren van de voedselbank.

Jim
Lees meer
Jim de Groot hoeft niet meer naar voedselbank

Vrijwilligers

Vandaag de dag zetten 12.000 mensen zich parttime of fulltime in als vrijwilliger voor een voedselbank. Die zijn te vinden in vrijwel alle (96 procent) Nederlandse gemeenten.

Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor een voedselpakket van de voedselbank.