Lichtflits

Enorme vuurbal: meteoor boven Nederland aantal keer gefilmd

03 maart 2020 11:28 Aangepast: 03 maart 2020 16:17

Verschillende mensen hebben vlak na middernacht een enorme vuurbal boven Nederland waargenomen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een meteoor. Peter van den Bosch filmde de vuurbal boven Veghel in Brabant.

Van den Bosch is lang niet de enige ooggetuige. Vanuit het zuiden van ons land verschenen vannacht verschillende filmpjes op sociale media.

Op de beelden is een enorme lichtflits te zien, maar het verschijnsel is niet erg zeldzaam, zegt onderzoeker Leo Kriegsman van Naturalis. "Als gesteente uit de ruimte door de dampkring binnengaat, geeft dat een enorme lichtontwikkeling. Zo'n meteoor zien we meerdere keren per jaar. Als er genoeg materiaal overblijft, komt dat terecht op aarde. Pas als we steen op aarde vinden, spreken we van een meteoriet."

Duitsland

Of er daadwerkelijk iets op aarde terecht is gekomen, valt moeilijk te zeggen, zegt Kriegsman.

"Vaak is dat wel zo, maar dan is nog de vraag of je iets kan vinden. De baan van een meteoor valt tot zo'n 15 kilometer boven aarde vrij nauwkeurig te volgen. Daarna moet de baan worden berekend. Dat is erg lastig vanwege verschillende factoren, waaronder bijvoorbeeld de wind. Waarschijnlijk is deze meteoriet terechtgekomen in Duitsland. Daarmee stopt voor ons de zoektocht. Als we aanwijzingen hebben dat zo'n meteoriet in Nederland terecht zou zijn gekomen, dan zouden we zeker gaan zoeken."

Meer dan honderd mensen hebben de meteoor gemeld bij de Werkgroep Meteoren. De internationale organisatie voor meteooronderzoek, de International Meteor Organization, kreeg ook meldingen vanuit België, Frankrijk en Duitsland.

Andere beelden van de meteoor

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore